Index Vakbarát Hírportál

Mindenki drótnélküli töltőt akar

2013. június 21., péntek 15:36

A következő években látványos fejlődés várható a drótnélküli energiaátviteli eszközök piacán, mert a technológiai vállalatok többsége már belépett a módszereket és eszközöket szabványosító Alliance for Wireless Power (A4WP) szövetségbe. A negyven céget tömorítő szervezetnek már tagja többek közt a Broadcom, a Qualcomm és a Samsung, és most csatlakozott az Intel.

Januárban adta ki az A4WP a vezeték nélküli töltők technikai specifikációját, amely biztosítja majd a különböző gyártmányú töltők és elektronikus eszközök kompatibilitását. A konzorcium egyik fő feladata lesz az eszközök bevizsgálása olyan szempontból, hogy azok megfelelnek-e a szabványnak, és ha igen, akkor a termék dobozára rákerülhet majd az A4WP könnyen felismerhető logója. (Hasonló programot indított évekkel ezelőtt a Wi-Fi Alliance, hogy az emberek könnyen azonosítani tudják az egymással kompatibilis wifis eszközöket.)

Az Intel olyan megoldást is ki akar dolgozni, amellyel a laptopok tölteni tudják majd a melléjük helyezett mobiltelefonok és tabletek akkuját. A vezeték nélküli töltő egyik nagy előnye az lesz, hogy a konnektorba elég lesz bedugni egyetlen töltőpadot, mert az egyszerre több ráhelyezett eszköz akkuját fel tudja majd tölteni. Így az íróasztalokon megszűnik a kábelrengeteg, és az eszközgyártóknak nem kell majd minden egyes eszközhöz töltőt adniuk, mert úgyis mindenkinek lesz az asztalán egy töltőállomás.

Rovatok