Index Vakbarát Hírportál

Ultimátumot kapott a Google

2013. június 21., péntek 16:54

Összesen 35 napot kapott a Google arra, hogy törölje az utcafotók készítése közben állítólag véletlenül begyűjtött személyes adatokat. Ellenkező esetben büntetőeljárással kell számolnia. Az brit Információs Hatóság egyelőre nem szabott ki bírságot.

A tavaly újra megnyitott nyomozás újabb részleteket tárt fel a Google wifikhez kapcsolódó adatgyűjtéséről: újabb lemezeket találtak, rajtuk privát adatokkal. A cég korábban megígérte, hogy letörölnek minden adatot, amit gyűjtöttek.

Stephen Eckersley, a hivatal vezetője azt nyilatkozta, mindenképpen jogi útra terelik az ügyet, ha a Google nem lép a most megszabott határidőn belül, és tájékoztatni fognak arról is, ha újabb, érzékeny adatokat tartalmazó lemezeket találnak.

A Google azt állítja, ők keményen dolgoznak, hogy megfeleljenek az adatbiztonsági elvárásoknak, ebben az esetben azonban ez nem sikerült, ez viszont technikai problémának köszönhető: 2010-ben egy mérnök olyan kódot írt, ami adatokat gyűjtött a nem biztonságos wifi-hálózatokról. A projektvezetők sosem akarták ezeket az adatokat, nem nézték meg őket, és nem is használták fel.

A nyomozás alapján a Google 30 országban gyűjtött adatokat, például teljes emailüzeneteket, cseteket, belépési információkat.

Rovatok