Index Vakbarát Hírportál

Az NBA-döntő érdekesebb mint a pornó

2013. június 22., szombat 10:19

Éppen csak lecsillapodtak a kedélyek az amerikai profi kosárlabda-bajnokság idei - egyébként hallatlanul izgalmas - döntője után, amikor a Sportsgrid portál roppant vicces statisztikákkal állt elő a meccsel kapcsolatban. A Pornhub felnőtt témájú YouTube-klón forgalmi adatait elemezték és vetették össze a meccsek tévés nézettségével. Ez a világ egyik legnépszerűbb pornóoldala, Amerikában az összes weboldal között a 34. helyen áll a látogatottsági listán, megelőzve többek között az Apple, a Microsoft és a New York Times oldalait. Nyugodtan kimondhatjuk tehát, hogy a látogatottságának alakulása nagyjából tükrözi az internetes pornó általános nézettségét is.

Az adatok azt mutatják, hogy az oldal amerikai ip-címekről érkező forgalma pontosan úgy csökkent a döntő hét meccse alatt, ahogyan a tévében egyre többen nézték a Miami Heat és a San Antonio Spurs összecsapásait. Az első öt meccsen ideje alatt az átlagos estékhez képest 5-7 százalékos csökkenést regisztrált a Pornhub, a tévés nézettségi adatok szerint ezalatt 14-16 millió amerikai ült a tévé előtt kosárlabdát nézve. A hatodik és hetedik meccsen, amikor már egyetlen győzelemre volt a bajnoki cím, a nézettség is meglódult, az utolsó, mindent eldöntő meccset már 30 millióan nézték a tévében. Aznap este a pornóoldal látogatottsága 14 százalékos mínuszban volt az átlagos estékhez képest.

Még látványosabb a két csapat városaiból származó forgalom alakulása. Az utolsó meccsen a 30 százalékot is elérte a csökkenés a pornót nézők számában Miami és San Antonio városában (34, illetve 31 százalék volt a győztes Heat, illetve a vesztes Spurs otthonában), egyébként 15-20 százalék között mozgott a visszaesés. Különösen érdekes a texasi drukkerek viselkedése az első két meccsen, amelyeket idegen pályán játszotta a csapatuk. Az első összecsapás alatt (amit megnyert a csapat), 28 százalékot visszaesést regisztrált a Pornhub San Antonio-i ip-címekről, a második meccsen (itt vesztett a Spurs) csupán 4 százalékot.

Az utolsó meccse estéjéről külön, órákra lebontott grafikont is készített az oldal, ezen jól látható, hogy este nyolckor még csak 7, illetve 10 százalék a pornó nézettségében a csökkenés a két városban, kilenckor 30-24 Miami javára, tízre ez megfordul, és 28-17 arányban a San Antonio-iak hagyják többen ott az online pornót. Végül a negyedik negyedben, amikor LeBron Jamesék a Heat javára döntik el a meccset, Miamiban majdnem a felére esik vissza az online pornót nézők száma, és Texasban is 38 százalék a csökkenés.

Hogy a meccsek tévéközvetítései után hogyan alakult az online pornó nézettsége, és visszatértek-e a felnőtt oldalakhoz a diadalittas, illetve csalódott szurkolók, arról nem közölt adatokat a Pornhub.

Rovatok