Index Vakbarát Hírportál

A versenyhivatal vizsgálja a Waze felvásárlását

2013. június 24., hétfő 11:25

A Google megerősítette, hogy az amerikai versenyhivatal vizsgálja a Waze felvásárlását. A cég 1,1 milliárd dollárt fizetett a közösségi GPS-szolgáltatóért június közepén. A Google szóvivője nem árult el részleteket a vizsgálatról.

Szakértők szerint nem valószínű, hogy a versenyhivatal azt kérné a Google-től, hogy lépjen vissza. Ahhoz, hogy ezt kérjék, be kellene bizonyítaniuk, hogy a felvásárlással a cég monopol helyzetbe kerül a térképpiacon.

A Waze árbevétele túl alacsony volt ahhoz, hogy automatikus vizsgálat induljon, de ilyen felvásárlásokat még a megállapodás után is vizsgálhatnak a hatóságok. A hivatalnak azt kell megállapítania, hogy a Waze komoly versenytársa volt-e a Google Mapsnek. Azt is vizsgálja valószínűleg, hogy a Google csak azért vette-e meg a Waze-t, hogy ne kerüljön a riválisok kezébe.

Több cég is érdeklődött az izraeli cég iránt, köztük a Facebook, Microsoft és Apple. A Waze-nek jelenleg 45 millió regisztrált felhasználója van, több mint 190 országban használják. A mobilok GPS-adatai alapján tájékoztatja a felhasználókat a közlekedési helyzetről, alternatív útvonalakat ajánlva fel, hogy elkerüljék a dugót.

Rovatok