Index Vakbarát Hírportál

Eladó Steve Wozniak működő Apple-1 gépe

2013. június 25., kedd 14:40

Christie's internetes árverésén adják el az egyik első Apple számítógépet, az Apple-1-et. Steve Wozniak gépének kikiáltási ára 300 ezer dollár lesz. Alig néhány darab maradt még ezekből az első gépekből.

Az Apple-1-et Steve Wozniak, az Apple társalapítója saját kezűleg építette 1976-ban Steve Jobs szüleinek garázsában. A dizájn Steve Jobs és Steve Wozniak munkája. Összesen kétszáz darab épült ezekből a gépekből, amelyek felkeltették Paul Terrel érdeklődését, aki akkoriban a Byte Shop tulajdonosa volt a Szilícium völgyben. Megvette az első ötven darabot ötszáz dollárért és 666,66 dollárért adta tovább ezeket.

A gépre a Christie's internetes árverésén keresnek új gazdát, a kikiáltási ára 300 ezer dollár (68 millió forint, a becsült leütési ára 500 ezer dollár (113,3 millió forint) lesz. Májusban már eladtak egy Apple-1-et a német Auction Team Breker aukciójában 671 ezer dollárért.

A kaliforniai Mountain View-ban, a Számítógép-történeti Múzeumban kiállított Apple-1 számítógép tulajdonosa Ted Perry. A nyugdíjas iskolai pszichológus sacramentói otthonában őrizte a számítógépet.

Rovatok