Index Vakbarát Hírportál

Itt a megfizethető 4K tévé

2013. június 25., kedd 19:50

A világ legolcsóbb 4K-tévéjét jelentette be a hivatalosan Kaliforniába bejegyzett, de valójában kínai Seiki Digital: a 39 hüvelykes képátlójú (99 cm) 120 Hz-es tévé 699 dollárért, vagyis nagyjából 160 ezer forintért rendelhető elő, egyelőre csak Amerikában, ott is csak a Sears áruházláncnál. A 4K felbontás a jelenlegi csúcsminőség, az 1080p-s hd felbontáshoz képest négyszer több pixelből állítja össze a képet, a felbontás 3840*2160 pixel. Ez elméletileg csodálatosan éles és részletgazdag képet jelent, az ezt lehetővé tevő technológia pedig ma még meglehetősen drága, nem csoda, hogy az idei CES kiállításon (ahol a 4K volt a show legnagyobb slágere) bemutatott tévék árai a Seikiének jó tízszeresét mutatták nagyságrendileg. Azóta a japán csúcs-tévégyártók nyomán az olcsó kínai is megjelent a piacon, de eddig 1500-2000 dollár alatt még ők sem mutattak készüléket.

Hogy a Seiki hogyan éri el ezt a meghökkentően alacsony árat, rejtély, mindenesetre a cég előző tévéje, az 50 hüvelykes, szintén 4K felbontású SE50UY04 a tesztek szerint elég gyenge képminőséget mutatott az extrém magas felbontás ellenére:


Hasonlóra enged következtetni az a mostani sajtóközleményben elrejtett félmondat is, miszerint a 120 Hz-es képfrissítési frekvenciát csak hagyományos hd megjelenítésnél tudja a tévé, 4K-ban már csak 30 Hz-cel megy. Élőben a tévét először június utolsó hétvégéjén, a New York-i CE Week Line kiállításon láthatja a közönség.

Bár a képminőség várhatóan alaposan el fog maradni a konkurens gyártók 4K-tévéitől, a kínai gyártó húzása a radikális árcsökkentéssel azt mutatja, hogy az iparág máris leküzdötte a 4K technológia elterjedése előtt álló egyik nagy akadályt, a magas árat. A másik gond azonban továbbra is él: alig-alig létezik 4K-s tartalom, amiért érdemes lenne ilyen tévét venni. 4K-s tévécsatorna egyelőre csak Dél-Koreában fut, ott is kísérleti jelleggel, az ilyen felbontású filmeket támogató lejátszók és kamerák is éppen csak elkezdtek beszivárogni a piacra, egyelőre nagyon drágán.

Rovatok