Index Vakbarát Hírportál

A Google nem felelős az indexelt oldal tartalmáért

2013. június 26., szerda 16:57

A Google nem kötelezhető arra, hogy személyes információkat töröljön a keresőmotorja indexéből, ha valaki úgy véli, hogy a találati oldalon a vele összekapcsolható találatok rá nézve károsak, megsértik a jó hírnévhez való jogát – közölte állásfoglalásában egy felkért tanácsadó az Európai Bíróságon folyó ügy kapcsán.

A már rég húzódó eljárást egy spanyol férfi indította meg, aki saját nevére rákeresve olyan több éves, újságban megjelent közleményre talált rá, melyben azt írják le, hogy a társadalombiztosítással szembeni adóssága miatt árverésre bocsátják vagyontárgyait. A férfi az információk törlését kérte a Google-tól, ám ők nem tettek eleget a kérésnek, erre bírósághoz fordult, ahol neki adtak igazat. A Google vitatta a döntést, ezért került az ügy az Európai Bírósághoz.

A várhatóan az év végén lezáruló perben most Niilo Jääskinen főtanácsnok fejtette ki véleményét – a szakértőként bevont főtanácsnokok megszólalásai nagyon fontosak, a legtöbb esetben megelőlegezik a későbbi bírói döntést. Jääskinen úgy ítéli meg, hogy az Európában működő cégeknek természetesen be kell tartaniuk a nemzeti adatvédelmi törvényeket, ám azt nem lehet előírni nekik, hogy olyan adatokat távolítsanak el, amelyeket nem ők tettek közzé: Az európai adatvédelmi irányelv alapján a keresőszolgáltatások működtetői nem felelősek azokért a személyes adatokért, amelyek a weben megjelennek – foglalja össze a főtanácsnok véleményét a bírósági közlemény.

A Google képviselője üdvözölte a véleményt, és újra elmondta cége érveit: az árverésről szóló hirdetmény egyrészt igazat állított, másrészt pedig a tartalom weben történő megjelenéséért az azt közlő honlap felel, nem a keresőcég. Amennyibe a Google-nak teljesíteni kellene ilyen kéréseket (vagyis nem olyanokat, amikor valamiféle törvénysértés miatt írják elő számukra ezt, hanem a nagyjából nekem ez nem tetszik elvárás alapján), az veszélyeztetné a szólásszabadságot, jelentette ki a szóvivő.

Rovatok