Index Vakbarát Hírportál

Az ígért szélessáv felét kapják csak az európaiak

2013. június 26., szerda 15:44

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint az európai háztartások nem kapják meg azt a szélessávú internetet, amire előfizettek. A felhasználók egy része az ígért sávszélességnek csak a felét kapja.

Ha az átlagot nézzük, akkor az ígért sávszélesség 74 százalékát kapják meg a felhasználók, tehát amikor 100 Mbps-os csomagra fizetnek elő, akkor 74 Mbps-os a letöltési sebesség. Ez azonban csak egy átlag, ennél vannak jóval rosszabb arányok is.

Neelie Kroes, az EU távközlési biztosa azt mondta, hogy nagy különbség van az európai országok között, mások a hirdetési szokások is. Az EU nem áll le az adatgyűjtéssel, hiszen a mostani adatok is azt bizonyítják, hogy egységes piacra lenne szükség.

Az átlagos letöltési sebesség az unióban 19,47 Mbps (az összes tesztet hétköznapokon, csúcsidőben végezték, vagyis este 7-11 óra között). Az összes kapcsolat közül a kábeles internet állt a legközelebb a valósághoz, az ígért letöltési sebesség 84-91 százalékát érték el a mérések. Egyes DSL-kapcsolatoknál azonban előfordult, hogy az ígért sebességnek csak a 44 százalékát kapta az előfizető.

A tanulmányban kitértek a feltöltési sebességre is, ez már jobban közelített az előfizetésben szereplő számokhoz, átlagosan 88 százalékkal maradt el az ígérttől. Az átlagos feltöltési sebesség az EU-ban 6,2 Mbps.

Neelie Kroes már régóta küzd az egységes távközlési piacért, ennek része a mostani felmérés is. A távlati cél, hogy 2020-ra valamennyi európai háztartásnak elérhető legyen a legalább 30 Mbps-es letöltési sebességű szélessávú internet, és a háztartások ötven százalékánál legalább 100 Mbps vagy annál gyorsan internet legyen.

Rovatok