Index Vakbarát Hírportál

Magyarország malware-nagyhatalom lett

2013. június 26., szerda 09:37

A dobogós helyek egyikét sikerült megcsípnünk a Google legújabb kiadású toplistáján. A baj csak annyi, hogy a lista az veszi sorba országok szerint, hogy hol futhatunk bele veszélyes weboldalakba, olyanokba, amik megfertőzhetik a gépünket, vagy ahol ellophatják az adatainkat. A keresőóriás a biztonságos böngészésért indított kampány keretein belül az kormányzati adatlekérések mellett mostantól a rosszindulatú programokkal fertőzött weboldalak listáját is folyamatosan leközli majd az átláthatósági jelentésében.

A Google blogposztjában az áll, hogy az információkat a cég biztonságos böngészést támogató programjából nyerik. Ez a szolgáltatás az, ami figyelmezteti a felhasználót, ha az veszélyes, malware-rel, kártékony programkóddal fertőzött oldalra tévedt. Az összesített adatok alapján elmondható, hogy az adathalászat nagyjából folyamatosan ugyanakkora veszély, a rosszindulatú programokkal való megfertőződés veszélye pedig inkább csak időszakosan erősödik fel, de a jövőben részletes összefoglalókat kapunk a témával kapcsolatban, például kiderül majd az is, milyen gyorsan fertőződnek újra a megtisztított weboldalak.

A szolgáltatás része egy interaktív térkép, ami minden, az egérrel kijelölt országról elmondja, mekkora veszély leselkedik az ott internetezőkre. Ennek alapján Magyarország 15 százaléka elég csúf eredmény, Mexikó 12, Oroszország és Ukrajna 8, vagy épp az USA 2 százalékához képest. Nagyjából Indiával vagyunk egy szinten, a szomszédos Szerbiában a vizsgált oldalak 16 százalékánál találtak problémát.

Az adatokat napi szinten frissítik, és ha egy oldal gazdája megtisztítja a felügyelete alá tartozó tartalmat a kártevőktől, jelezheti azt a Google felé, így elméletileg biztosítható, hogy csak a valóban veszélyt jelentő helyek legyenek fent a listán. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a lista még a Google szerint sem tartalmaz minden adatot, és leginkább arra jó, hogy felhívja a figyelmet a világméretű probléma komolyságára.

Rovatok