Index Vakbarát Hírportál

Miért hűtőbe tette Snowden a mobilját?

2013. június 26., szerda 13:17

Amikor a hongkongi ügyvéd, Albert Ho találkozott Edward Snowdennel, mobiljaikat elővigyázatosságból a hűtőszekrénybe dugták. Miért pont a hűtőt találták megfelelőnek lehallgatás ellen?

A dolognak semmi köze a hőmérséklethez, az sem számít, hogy a hűtő áram alatt volt-e. A hűtő falainak anyaga az, ami lehallgatás-elleni szerkezetté alakíthatja a frigót. Snowdenék valószínűleg a hang továbbítására alkalmas rádiójeleket és magukat a hangokat (vagyis beszélgetésüket) szerették volna blokkolni.

Mivel a hűtő fémből készül, az elsőre alkalmas lehet teljesen függetlenül attól, hogy belülről jeges vagy olvadt a felület. Adatátviteli szempontból a fémfalak egyfajta elektromágneses akadályt alkotnak, kvázi Faraday-kalitkává alakítva a hűtőt. A Faraday-kalitka egy fémhálóval körbevett terület, amelynek a belsejébe nem hatol be az elektromos vagy mágneses tér. A hűtők többsége nem ilyen, de amelyikben több a fém, alkalmas lehet erre is. A másik tökéletes, háztartásban is fellelhető eszköz, amely Faraday-kalitkaként működik, az a rozsdamentes acélból készült koktélséker.

A hűtő csupán az adatforgalom blokkolására lehet alkalmas, de hangokat nem szűri ki, hiszen nem a hangszigetelés a legfontosabb tulajdonságuk. Egy szökésben lévő embernek azonban fontos lehet, hogy még hangfoszlányok se jussanak el a vacsoraasztaltól a hűtőben lévő mobilig. A hűtők hangszigetelő funkciója modellfüggő, sokkal jobban jár a szökevény, ha egy rakás ruha közé dugja a mobilt.

Felmerül persze a kérdés, hogy miért nem kapcsolják ki a mobilt és veszik ki belőle az akkumulátort, ha ennyire félnek a lehallgatástól. Először is azért, mert manapság egyre több olyan mobil van, amelyből nem lehet kivenni az akkumulátort. A modern készülékek valahol a bekapcsolt és kikapcsolt állapot között vannak még akkor is, amikor azt hisszük, ki vannak kapcsolva. Néhány áramkör mindig működik bennük, így bizonyos feltételek teljesülésekor (például billentyűkombinációra) felébrednek, de még akkor is fel tudnak ébredni, ha bizonyos jelent kapnak interneten keresztül vagy vezetékes Ethernet-kapcsolatot létesítünk velük (wake-on-LAN).

Ha olyan mobilunk van, amelyből kivehető az akkumulátor, akkor sem lehetünk biztosak a dolgunkban. Vannak olyan mobilok, amelyekben kiegészítő energiaforrások vannak, hogy a memóriát kezelni tudják.

Rovatok