Index Vakbarát Hírportál

A Google kicsinálta a felhőket

2013. június 27., csütörtök 11:53

A Google egy speciális eljárás segítségével megszabadult a zavaró felhőktől, legalábbis a műholdfelvételekre épülő térképszolgáltatásaiban, a Mapsben és az Earthben. A legújabb frissítésnél nemcsak új felvételeket töltöttek be bizonyos régiókról, de azt is elérték, hogy időnként komplett városrészeket kitakaró fehér foltok is eltűnjenek a térképről.

A megoldás lényege a keresőóriás korábban bemutatott, Planetary Time Machine nevű szolgáltatása, ami a folyamatosan rögzített műholdképek segítségével képes bemutatni a bolygó egy-egy pontjának változásait. A PTM főleg akkor látványos, ha az Aral-tó környékét vagy más, gyorsan pusztuló övezetet nézünk vele, de a Google a térképszolgáltatások javítására is fel tudta használni a tényt, hogy ugyanarról a helyről több terabájtnyi friss felvétele van. Nem kellett tehát mást tenniük, mint addig válogatni a képek között, míg összeállt a felhőmentes kirakós.

A frissítésben a felhők kisöprése mellett olyan területek újrafeldolgozására koncentráltak a fejlesztők, amik már régóta régi képekkel működtek. Mostantól Oroszország, Közép-Afrika és Indonézia is a lehető legfrissebb arcát mutatja.

Rovatok