Index Vakbarát Hírportál

A Google szerint a Délvidék független

2013. június 27., csütörtök 18:21

A Google weboldal-látogatásokat naplózó szoftverébe, az Analyticsbe érdekes változtatást került: már Szerbiából érkező látogatókra is részletesebben lehet szűrni, azonban a térképről leválasztották a néhány ország által tényleg függetlenként elismert Koszovót, és ami ennél egy fokkal meglepőbb, a Délvidéket is − vette észre a Vajdaság Ma.

A különállóként jelölt terület egyelőre nem kattintható, neve sincs, adatokat sem kapunk onnan, viszont egyértelműen leválik a szerb államról. Az ügyben megkerestük a Google-t, akik egyelőre annyit közöltek, hogy vizsgálják a dolgot. Ennél keményebben fogalmazott Ivica Dačić szerbiai miniszterelnök, aki a Telegraf szerbiai lap kérdésére azt mondta, hogy az eset egy „botrányos provokáció”.

Nem ez lenne az első eset, hogy a keresőcég elismer vitatott hovatartozású területet: március óta például önálló államként kezeli Palesztinát, a google.ps domén alatt az eddigi Palesztin Terület elnevezést Palesztinára cserélték. Akkor a cég szóvivője is megerősítette a lépést, erre most még várnunk kell. Egyelőre nincs információnk Erdély visszatéréséről sem, Románia területe még mozdulatlan, ahogy Szlovákia elnevezése sem változott Felvidékké.

Rovatok