Index Vakbarát Hírportál

Kész az Airbus új harci repülője

2013. június 27., csütörtök 08:35

Több éves késés, és 20 milliárd euró elköltése után végre sorozatgyártásra kész az Airbus új gépe, az A400M Atlas. Bár a céget legtöbben az utasszállító gépeiről ismerik, van egy katonai repülőket fejlesztő és gyártó részlege is, ez az Airbus Military. Az A400M projekt a nyolcvanas években indult a tervezés szintjén, ekkor merült fel az igény a katonai csapat- és utánpótlásszállításban az ötvenes évek óta használt C-130 Hercules gépek lecserélésére. A program nagyon sokáig húzódott és rengeteg pénzt emésztett fel, végül az első tesztrepülést 2009 decemberében sikerült bemutatni a géppel. Idén beindult a gép gyártása, az első szállítmány a tervek szerint július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén érkezik a legnagyobb megrendelőhöz, a francia légierőhöz.

A gép 37 ezer kilogramm rakomány, vagy 116 teljes felszereltségű katona szállítására képes, utazósebessége 780 km óránként, a hatótávolsága teljesen megrakodva 4500 kilométer. Nagy tömege ellenére a levegőben páratlanul jó a manőverező képessége, a le- és felszálláshoz pedig mindössze 800-1000 méternyi, akár aszfaltozatlan futópálya is elég neki. Repülő kórházként is bevethető szükség esetén, 25 fős orvosi személyzettel, 66 sérült ellátására alkalmas felszereléssel, ágyakkal. darabja 136 millió euróba kerül, eddig 174-re van megrendelése az Airbusnak, a legtöbbet a németek (53), a franciák (50) és spanyolok (27) foglalták le, de a hírek szerint az amerikai légierő is élénken érdeklődik az Atlas iránt.

A négy, egyenként 11 ezer lóerős motor, illetve négy hatalmas propeller által hajtott gép alkalmas lesz légi utántöltésre (nem csak az üzemanyagot kapó oldalon, de repülő benzinkútként is) és ejtőernyősök bevetésére. A vezetéséhez két pilóta, és egy loadmaster, vagyis a rakományra ügyelő specialista szükséges. A tesztek szerint 12 ezer méteres magasságban is képes biztonságosan üzemelni, a raktere pedig elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy CH-47 Chinook helikopter vagy két páncélozott csapatszállító jármű. Fegyverzete nincsen, de erősen páncélozott, és hőkövető rakéták ellen bevethető zavarórendszer is van rajta.

Rovatok