Index Vakbarát Hírportál

Űrpénzt fejleszt a PayPal

2013. június 28., péntek 09:26

A földönkívüli életet kereső SETI-néldolgozó tudósok a legnagyobb online fizetési rendszerét megalkotó céggel fejlesztenek űrpénzt arra az időre készülve, amikor már az űrben folyik a kereskedés. A PayPal Galacticnak nevezett kezdeményezés segítene megteremteni a pénzügyi alapjait az egyre gyorsabban fejlődő kereskedelmi űrrepülésnek és egyéb kereskedelmi űrprojekteknek.

A projektben egyelőre azt próbálják megvizsgálni, hogy mi lenne a legjobb módszer a készpénz nélküli bolygóközi társadalomnak. Arra is irányulnak kutatások, hogyan változtatná meg a bankokat és a pénzügyi szabályokat, ha az emberek elkezdenének terjeszkedni az űrben.

A PayPal és a SETI programját az Apollo–11 űrhajósa, Buzz Aldrin is támogatja. Aldrin szerint ha végre sikerül odáig jutni, hogy utazhatunk a Marsra, az űrhajósok és az űrturisták olyan otthon is ismert kényelmi funkciókat is szeretnének megoldani, mint a hogyan fizessenek egymásnak. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, hozzá kell férniük a pénzükhöz, erre keresnek módszereket most.

A kezdeményezés sokak érdeklődését felkeltette, köztük az űrturizmusban érdekelt cégekét is, mint a Virgin Galactic, ami még idén szeretne turistákat az űrbe küldeni és a SpaceX, ami a Falcon 9 rakétával és a Dragon űrhajóval hajtott végre több sikeres repülést.

David Marcus, a PayPal elnöke azzal magyarázta az ötletet, hogy nagyon hamar eljön az az idő, amikor az űrturizmus sokak számára elérhető lesz. Ez azt is jelenti, hogy az űr megnyílik a kereskedelmi tevékenység előtt. A PayPal Galactic elsősorban arról szól, hogy növeljék a közvélemény tudatosságát ezekről a fontos kérdésekről.

Abban az összes szereplő egyetért, hogy nem használnak készpénzt az űrben, a PayPal amúgy is az online és mobilos pénzfizetés elterjedésében érdekelt, most azon dolgoznak, hogyan lehet a világok közötti pénzforgalmat megoldani.

Rovatok