Index Vakbarát Hírportál

3D nyomtatóval készítettek kacsalábat

2013. július 3., szerda 13:15

Buttercup 2012 novemberében kelt ki a texasi Arlingtonban, egy középiskola biológia laborjában. A kacsa egy kisebb problémával született, ugyanis a bal lábfeje nem fejlődött ki rendesen. Emiatt az érintett végtag hátrafelé fordult, és ez akadályozta a kacsát a normális mozgásban: gyakorlatilag csak bicegni tudott.

Egy sérült vízimadarakkal foglalkozó szervezet, a Feathered Angels Waterfowl Sanctuary munkatársa, Mike Garey szerint a séta fájdalmat is okozott a kacsának. Buttercup lába ráadásul állandóan sérülés- és fertőzésveszélynek volt kitéve. Garey befogadta az állatot, és úgy döntött, megpróbálja a lehető legnormálisabb, fájdalommentes életet biztosítani a kacsának.

Garey és  Dr. Shannon McGee ehhez a 3D nyomtatást hívta segítségül. A kacsát a 3D modellezéssel foglalkozó Novacopy vette a szárnyai alá: létrehoztak neki egy új lábat. Mielőtt ezt felszerelték volna az állatra, Buttercupon egy kisebb amputációt hajtottak végre. A donor a kacsa lánytestvére, Minnie volt: az ő lábáról készített fotók és rajzok alapján tervezték meg a kacsaműláb térhatású modelljét. A lábat végül szilikonból nyomtatták ki; a folyamat körülbelül 15 órát vett igénybe.

A kacsa az új végtaggal végre szinte tökéletesen tud járni. Egyelőre kis nehézséget okoz neki, hogy az izmai hozzászoktak a szilikon lábnál rövidebb csonkhoz, de az első séták alapján úgy tűnik, hogy Buttercup hamarosan megszokja majd az új lábát.

Rovatok