Index Vakbarát Hírportál

Itt a Firefox-okostelefon

2013. július 4., csütörtök 11:13

Megjelentek az okostelefon-piac új versenyzői, az első Firefox OS-szel működő készülékek. A legnagyobb előnyük a jó ár-érték arány, illetve a webes technológiák kiemelt támogatása lehet.

Piacra kerültek az első Firefox OS-szel működő okostelefonok. A Mozilla két éve indította el új kísérleti projektjét, a Boot2Geckót. Ennek célja egy új mobiltelefon-platform építése volt, amely a Linux alapú, Android kernelre építette rá a Mozilla Gecko nevű böngészőmotorját. Ez az Androidon is használható mobil Firefox motor lett az időközben Firefox OS-re keresztelt rendszer lelke.

Így született meg a webes nyelven programozható mobil operációs rendszer; erre a HTML5, JavaScript és CSS3 segítségével készíthetők webes alkalmazások. A WebAPI segítségével a telefon speciális egységei Javascriptből érhetők el. A komponensek egy része régóta hozzáférhető: példaként a GeolocationAPI-t lehetne felhozni, ami már régóta a modern böngészők része. A webappok készítése és terjesztése könnyű; a mostani mobilplatformokra dolgozók közül ehhez értenek a legtöbben. Ez nagyjából nyolcmillió fejlesztőt jelent. Sok weboldalnak van mobilos verziója, ami kevés fejlesztés után remekül használható webalkalmazássá válhat a Firefox OS-en.

Az OpenWeb komponenseiből felépített weboldalak sokak számára elérhetők, akár Firefox OS-ről, akár a Firefox androidos verziójáról, vagy a Firefox asztali változatáról. Ezek Linux, Windows és Mac OS X alatt is futnak, sőt, néhány konkurens böngészőből is elindíthatók: egy jól megírt webappal az az eszközök nagy része elérhető. A Geeksphone fejlesztői telefonjai mellett az Alcatel One Touch Fire-t és a ZTE Open telefonjait is felkészítették az új operációs rendszer fogadására.

Vegyes fogadtatás

A Firefox OS-sel felszerelt telefonok Spanyolországban már kaphatók. Az első beszámolók megosztottak: az Engadget például arról ír, hogy tesztelés közben az operációs rendszer néha igencsak szaggatott; ezt elsősorban a weboldalak görgetésekor vették észre. Ezzel szemben a PC World újságírója nem tapasztalt hasonló rendellenességet a rövid teszt alatt. A készülékek alacsony árát mindenki pozitívumként emlegette.

A Firefox OS-t úgy tervezték, hogy a szabványos HTML5 képességeit kihasználva, netkapcsolat nélkül is biztosítsa az elvárható szolgáltatásokat. A készülékek megtekintésekor sokan úgy gondolták, hogy azok csak internetkapcsolattal használhatók, de nem így van: akár a navigációt is használhatjuk offline módban, ha előre letöltöttük a térképet.

Az alkalmazásokat a Firefox Marketplace-ről tölthetjük le. Ezek között akadnak igyenes és fizetésköteles szoftverek is. Ezekért bankkártyával, Paypallel, illetve a szolgáltatói számla kiegyenlítésével fizethetünk. A Marketplace a Firefox OS-hez hasonlóan nyílt forráskódú.

Rovatok