Index Vakbarát Hírportál

Gyengébben teljesít a Samsung a vártnál

2013. július 5., péntek 12:16

A vártnál kevésbé sikeres negyedévet zárt a Samsung. A világ legnagyobb mobil- és tévégyártójának profitja csak 9,5 billió dél-koreai won volt az áprilistól júniusig tartó időszakban, noha az elemzők legalább 10,1 billióra számítottak. A cég részesedése a profitból valamivel több mint 3 százalék volt.

A Samsung növekedése a közelmúltban a mobiltelefon-eladásoknak volt köszönhető. Az elmúlt időszakban azonban egyre többen jegyezték meg, hogy a növekedés üteme lassulhat, annak ellenére, hogy a Samsung folyamatosan dobja piacra az újabb modelleket. A részvényárfolyamok 15 százalékkal csökkentek június eleje óta, mivel néhány brókercég leminősítette a céget a várható kilátásaik miatt.

A Meritz Securities elemzője szerint a hordozható eszközök piacán érezhető és a vártnál rosszabb a növekedés mértéke, és a kiábrándító eredmények megerősítik a piacot abban a nézetben, hogy a Samsung korábbi lendülete eltűnni látszik. A cég számára az jelenti a legnagyobb kockázatot, hogy a profitjuk hetven százaléka a telefoneladásokból származik.

Az elmúlt években a Samsung óriási növekedést ért el az okostelefon-piacon. A Strategy Analytics elemzése szerint a Samsung az androidos telefonpiac csaknem 95 százalékának profitját zsebre vághatja. A siker ellenére azonban sokan úgy vélik, megeshet, hogy a várnál lassúbb növekedést a cég profitja is megérezheti.

Rovatok