Index Vakbarát Hírportál

Végéhez közeledik a Solar Impulse útja

2013. július 6., szombat 13:16

Egy Washington környéki repülőtérről hajnalban elindult transzamerikai útjának utolsó szakaszára a világ első, kizárólag napenergiával működő kísérleti repülőgépe, a Solar Impulse. Az út utolsó, ötödik szakaszát Washington és New York között teszi meg a napelemes repülő, amely a Dulles nemzetközi légikikötőből szállt fel. A gép, mielőtt megérkezne az amerikai világvárosba, elrepül a Szabadság-szobor mellett, majd a John F. Kennedyről elnevezett repülőtéren landol.

A napelemes repülőgép nyugatról keletre tartva szeli át az észak-amerikai kontinenst. Május 3-án indult San Franciscóból Phoenixbe, majd tíz nappal később az arizonai fővárosból Dallasba repült. A texasi városból St. Louis volt az úti cél, és június közepén Cincinnatiból indult az amerikai fővárosba.

A Solar Impulse technikailag képes lenne leszállás nélkül is megtenni az 5000 kilométeres távolságot, de 70 kilométeres átlagos óránkénti sebességgel több napra lenne szüksége, és mivel csak egy pilóta vezetheti, biztonsági okokból öt szakaszban teszi meg az utat. Bertrand Piccard pilóta és társa, André Borschberg, valamint a fejlesztő csapat tizenegy éve dolgozik a napelemesrepülőgép-programon.

Rovatok