Index Vakbarát Hírportál

Átszelte Amerikát a napelemes repülő

2013. július 7., vasárnap 11:20

Sikeresen leszállt New Yorkban a Solar Impulse nevű, napelemmel működő repülőgép, ami ezzel az első kizárólag napenergiát használó gép, aminek sikerült átrepülnie az Egyesült Államokat a nyugati parttól a keletiig - derül ki a gép üzemeltetőinek közleményéből.

A repülő az alacsony sebessége miatt nem egyben repülte végig a távot, még május 3-án indult San Franciscóból. A teljes út 105 órát és 41 percet vett igénybe, a gép átlagos sebessége 53 km/h volt. A legutolsó utat Washingtonból nehezítette, hogy megsérült a gép bal szárnya, ami azonban nem okozott nagyobb komplikációkat.

Mint azt korábban megírtuk, a Solar Impulse-nak ugyanakkora szárnyfesztávolsága van, mint egy Airbus A340-nek, viszont csak 1,6 tonnát nyom, szemben az utasszállító 370 tonnájával. Építői nagyon bíznak benne, hogy képes megmutatni a megújuló energiában rejlő lehetőségeket.

Az USA keresztülrepülése az első, kontinenst átszelő próbálkozása bármilyen napenergiával működő repülőgépnek. Ez az utolsó megmozdulás a prototípussal, mielőtt a társalapító-pilóták, Bertrand Piccard és Andre Borschberg megpróbálják átrepülni az óceánt, aztán az egész Földet 2015-ben. A Solar Impulse-nak már most is több rekordja van: ez volt az első, éjjel is repülni képes napelemes repülőgép 2010-ben, de az első nemzetközi repülést is az Impulse csinálta meg 2011, 2012-ben pedig az első interkontinentálist.

Rovatok