Index Vakbarát Hírportál

Bepereli az Apple-t a Boston University

2013. július 8., hétfő 15:52

A Boston University azt állítja, hogy az Apple megsértette egyik professzoruk szabadalmát, keresetükben azt kérik, hogy a cég állítsa le az iPhone 5, az iPad, és a MacBook Air forgalmazását. A szabadalmi harcok már az egész iparágban jelen vannak, az Apple-re pedig sokan az egyik legagresszívabb harcosként tekintenek, ha a bíróság engedi, levédették volna a lekerekített sarkú négyszöget is.

Most fordult a kocka, az egyetem rángatja bíróság elé a techcéget: a kedden beadott kereset szerint az Apple több eszközével megsértette az egyetem egyik munkatársának szabadalmát. Theodore Moustakas, a villamosmérnök és a számítógépes tervezés professzora még 1997 novemberében kapott szabadalmat „highly insulating monocrystalline gallium nitride thin films” (kiváló hőszigetelő monokristályos gallium-nitrid vékonyrétegek) címmel.

A professzor azt álíltja, az Apple engedély nélkül használja ezt a technológiát, amelynek védettsége 2015-ben jár majd le. A Boston University nem kommentálta, miért pont most léptek az ügyben Moustakas nevében, azt viszont elmondták, hogy a fenti termékek eladásának leállítását kérik. A Boston Globe szerint az egyetem keresetet adott be az Amazon.com, a Samsung és néhány másik techcég ellen is, amik szintén megsértették a szabadalmat.

2012-ben pont két, Boston Universityn dolgozó jogászprofesszor, James Bessen és Michael Meurer kiszámította, hogy a 2011-ben körülbelül 29 milliárd dollárba került az USA-nak a szabadalmi háború.

Rovatok