Index Vakbarát Hírportál

Saját eszközeivel kémkednek Amerika után

2013. július 9., kedd 00:07 | aznap frissítve

Amerikai gyártmányú, az internetforgalom ellenőrzésére és megfigyelésére használt eszközöket észleltek Iránban és Szíriában. Az amerikai szankciók tiltják, hogy efféle szolgáltatásokat és technológiákat szabadon értékesíthessenek az autokrata államoknak.

Az eszközök közül néhányat a kaliforniai Blue Coat Systems gyártott; ezekből többet is fölfedeztek Szíriában. Azt már korábban is tudták, hogy a Blue Coat eszközeit használják az országban, de a kutatások szerint ezekből Aszád rezsimje többet birtokol, mint azt korábban feltételezték.

Cenzor, cenzor

A szakértők szerint Szíria arra használja a Blue Coat eszközeit, hogy cenzúrázzák az internetet és ellenőrizzék a disszidensek, aktivisták és újságírók kommunikációját. Az egyelőre nem tisztázott, hogy Iránban és Szudában hányat használnak ezek közül, de a szakemberek szerint ezek a készülékek akár arra is használhatók, hogy az ellenfeleik után kémkedjenek velük. Morgan Marquis-Boire, a Toronto Egyetem projektvezetője szerint az eszközök rossz kezekbe kerültek. A kutató szerint rendszerszintű probléma, hogy a megfigyelésre alkalmas berendezések feltűnhettek azokban az országokban, ahol az alapvető emberi jogokat semmibe véve használják őket.

A Blue Coat a világ egyik vezető hálózatbiztonsági cégeként reklámozza magát. A hivatalos honlapjuk szerint több mint 15 ezer kormányügynökségnek és vállalatnak szolgáltatnak biztonsági technológiát világszerte. A termékeiket nagy teljesítményű számítógépes rendszerekben is használják, ráadásul számtalan célra: többek között az ő szoftvereikkel szűrik meg a számítógépes vírusokat és a gyerekpornót is.

Collin Anderson, egy független tanácsadó szerint szankciókra lenne szükség, ami lehetetlenné tenné a hasonló szoftverek exportálását a Szudánhoz hasonló országokba. Most ugyanis nem létezik szabályozás, ami egyértelműen vonatkozna minden, az emberi jogok megsértésére használható eszköz árusítására, így akár az autokráciák is megszerezhetik a rossz kezekben veszélyes technológiát.

David Murphy, a Blue Coat ügyvezető igazgatója és elnöke szerint a vállalat komolyan veszi a témával foglalkozó jelentést. Murphy leszögezte, hogy nagyon komolyan veszik az amerikai kereskedelmi embargót, így együttműködnek a hatóságokkal a nyomozásban. Jelenleg is vizsgálják, hogy egy viszonteladó hogy juttathatta el a kérdéses eszközöket Szíriába 2010-ben és 2011-ben. Murphy azt is megjegyezte, hogy a termékeiket nem megfigyelési célokra szánják.

Rovatok