Index Vakbarát Hírportál

Elvesztette az Apple az e-könyv pert

2013. július 10., szerda 20:12

Megsértette a versenyjogot az Apple, amikor nagy könyvkiadókkal szövetkezve felemelte az e-könyvek árát, adta hírül a Financial Times. A per nyertese az amerikai Igazságügyi Minisztérium, mely szerint az Apple a versenyjogot megszegve drámaian megemelte az e-könyvek árát, és ezzel többszázmilliós kárt okozott a fogyasztóknak.

Az Apple saját e-könyv-üzletágának beindításakor paktált le a könyvkiadókkal, hogy együtt ellensúlyozzák az Amazon árait, amit túl alacsonynak tartottak. „A vállalatok nem vehetik semmibe az antitröszt szabályozást, csak mert a gazdasági érdekük azt diktálja″ – kommentálta a döntést Bill Baer, a minisztérium versenyjogi részlegének vezetője.

Az Apple fellebbezni fog, szerintük a vád „bizonyítatlan, eltévelyedett történetre alapul″. Tom Neumayr szóvivő elmondta: „Amikor bevezettük az iBookstore-t 2010-ben, nagyobb választási lehetőséget adtunk a fogyasztóknak, innovációt és versenyt hoztunk a piacra, megtörve az Amazon monopolista szorítását a könyvkiadás piacán.″

Az öt érintett kiadó már korábban megegyezett a minisztériummal. Az érintett kiadók a Hachette, a HarperCollins, a Holtzbrinck, a Simon & Schuster és a Penguin. A kiadók vezetői egyébként negyedévente jártak össze elegáns New York-i éttermek különtermeiben, hogy eszmét cseréljenek az Amazon alacsony árairól és az árrögzítés lehetőségéről.

Rovatok