Index Vakbarát Hírportál

Középiskolások építettek 7 méteres rakétát

2013. július 10., szerda 16:00

Egy izgatott diák kedden feltöltött egy képet egy rakétáról a Redditre egy rakétáról. A közösség hamar felkapta a fotót, pár órán belül a linkmegosztó főoldalán landolt.

A rakéta érdekessége, hogy az építésében csak amerikai középiskolások vettek részt, körülbelül húszan, ebből 8-10 leendő mérnök több ezer órát dolgozott rajta. Az iskolától nem kaptak pénzt, magánadományokból épült a rakéta. Szerintük ez a legnagyobb és legerősebb ilyen szerkezet, amit csak diákok valaha építettek, ennek megfelelően rekordmagasra jut majd fel.

Úgy tervezték, hogy 100 ezer lábra (30,48 kilométer) magasra jusson. Ez még messze van a világűrtől, az eredeti feltöltő szerint a feléig jutnak, a valóságban azonban, bár a határ nem éles, a nemzetközileg elfogadott pontja a bolygónk végének a 100 kilométeres magasságban lévő Kármán-vonal.

A rakétát július 30-án lövik majd fel az új mexikói White Sand sivatagban található, rakétaindításra kijelölt területről. Az eseményről videó is készül kívülről és fedélzeti kamerával is.

Rovatok