Index Vakbarát Hírportál

Hangvezérlésű mikrót épített egy hekker

2013. július 12., péntek 19:08

Aki már unja az eléggé egyforma, ugyanolyan hangon csipogó, túl egyszerűen működő mikrókat, az fellélegezhet egy kicsit: egy unatkozó fejlesztő, Nathan Broadbent felturbózta a konyhagépet. Az igazi geekeknek való eszközbe sok kevésbé hasznos dolog mellé bekerült a minden mikrohullámú sütőből hiányzó, mégis alapvető funkció is: Broadbent gépe magától, az internetről állítja be az időt, nem kell minden egyes áramszünet után újra hétszázat nyomkodni a kétgombos menüben.

Erre úgy képes, hogy a hekker összekötötte a gépet a Raspberry Pi nevű, mindösszesen 25 dolláros, nagyon könnyen módosítható miniszámítógéppel. Az óraállítás nem az egyetlen, mikrótól szokatlan dolog, amire a készülék képes: hangüzenetekkel vezérelhető, elég neki annyit mondani, persze angolul, hogy mikró, húsz másodpercig, alacsony fokozaton, és már süt is.

Tartozik még hozzá egy vonalkódolvasó is, feltöltés alatt álló internetes adatbázisból olvashatjuk ki, hogy az egyes termékek kódjai alapján hogyan, mennyi ideig kell készíteni őket. A leolvasás után a mikró magától beállítja a szükséges dolgokat, nekünk az egész csak egy mozdulat.

Ha mindez nem lenne elég, a sütést vezérelhetjük okostelefonról is, lecserélhetjük a gyári hangokat, sőt, a sütő tweetel, amikor elkészült, amit beleraktunk. Tömeggyártásról egyelőre nincs információnk, bár a hozzászólók kapásból javasoltak egy Kickstarter-projektet a feltalálónak.

Rovatok