Index Vakbarát Hírportál

Nem biztonságos többé a 8 jegyű jelszó

2013. július 15., hétfő 13:45

A vegyesen kis- és nagybetűkből, számokból és különleges jelekből álló, nyolc karakter hosszú jelszavakat jó ideje biztonságosnak tekintik a szakemberek, mert ezeknek 6,1 billiárd (ezerbillió) kombinációja lehetséges, amit egy viszonylag gyors számítógéppel is körülbelül egy év alatt lehetne feltörni.

Sajnos az emberek viselkedése és a technikai fejlődés miatt már ezek a jelszavak sem nyújtanak megfelelő védelmet. Legtöbbünknek gondot jelent megjegyezni egy több mint hétjegyű számot, és ez még nagyobb kihívást jelent, ha a számokat betűkkel és szimbólumokkal kombináljuk. Az emberek ezért olyan értelmes szavakat használnak, amik valamit jelenteken a számukra. Általában nagy betűvel kezdik a szót, és a végére odabiggyesztenek egy számot.

A közelmúltban elemzést végeztek hatmillió felhasználó által megadott jelszón, és a tízezer leggyakoribb jelszó segítségével a fiókok 98,1 százalékát meg lehetett nyitni. De még ennél is aggasztóbb, hogy az emberek milyen gyakran használják ugyanazt a jelszó más-más fiók eléréséhez. Az átlagos felhasználónak 26 különböző védett fiókja van, de csak 5 jelszava.

De amint említettük, a technikai fejlődés is erősebb jelszavak használatát követeli meg tőlünk. A legkomolyabb grafikus kártyákkal felszerelt számítógépek virtuálizációs technikák segítségével öt és fél óra alatt feltörnek egy 8 karakteres jelszót.

Rovatok