Index Vakbarát Hírportál

2,1 billió dollárt költ a világ informatikára

2013. július 16., kedd 12:09

A világ kormányai és vállalatai 2013-ban összesen 2,06 billió dollárt fognak elkölteni szoftverekre, hardverekre és informatikai szolgáltatásokra a Forrester Research piackutató cég most kiadott előrejelzése szerint. Az országok közül az Egyesült Államok a legnagyobb vevő, míg a kategóriák közül az alkalmazások a nyerők.

Folytatódik az európai recesszió, és lassul a növekedés Kínában, ami ellensúlyozza az Egyesült Államokban, Japánban és néhány fejlődő országokban tapasztalt növekedést - írja a Forrester a kissé borús előrejelzésében.

Az előrejelzésből kiderül, hogy ma már egyértelműen a szoftver uralja a vállalati és kormányzati piacot. Idén 542 milliárd dollár megy appokra, egyedi fejlesztésekre és egyéb szoftverekre, ami a teljes informatikai piacnak a negyedét teszi ki. A vevők online megoldásokra, adatelemző programokra és a mobilalkalmazásokra költenek a legtöbbet. A szoftverkiadások idén körülbelül 3,3 százalékkal nőnek, de a Forrester szerint 2014-ben ennél is látványosabb, 6,2 százalékos fellendülés várható.

A fenti grafikonon jól látszik, hogy a hardverek közt még mindig a pc vezet, azokra 134 millió dollárt költenek az üzleti felhasználók. De már ebben a felhasználói csoportban sem nő eléggé a számítógépek piaca, a Forrester csupán 3 százalékos bővüléssel kalkulál, miközben a tabletek piaca 36 százalékkal bővülhet, 21 milliárd dollárra. (Ne feledjük, hogy a konzervatívabb vállalati piacról van szó, és az adatok nem tartalmazzák a meghatározó jelentőségű fogyasztói szegmens kiadásait!)

Majdnem minden második dollárt az Egyesült Államokban költenek el informatikára; az országban idén 819 milliárd dollár méretű lesz az IT-piac, ami jövőre  875 milliárdra nő. Ezzel az USA informatikai költése nagyobb lesz, mint Nyugat-Európáé és Ázsiáé együttesen.

Rovatok