Index Vakbarát Hírportál

Ezzel repülhetünk 4 óra alatt Sydneybe

2013. július 17., szerda 10:50

A brit kormány is be akar szállni az űrversenybe, ezért 60 millió font támogatást adott a forradalmian új rakátahajtóművet fejlesztő Reaction Engines cégnek. A Sabre névre keresztelt hajtómű olyan egyedi előhűtő rendszert tartalmaz, ami a belépő levegőt mínusz 150 Celsius-fokra hűti le, ennek köszönhetően sokkal tud nagyobb teljesítményt tud leadni, mint a hagyományos hajtóművek.

Alan Bond Interjú - (Sugárhajtású motor Ltd)

Ezeket a bika hajtóműveket egy Skylon nevű repülőgépben fogják kipróbálni, ami 15 perc alatt felszáll a sztatoszférába, de akár arra is használható, hogy az utasai nagyjából 4 óra alatt elérjenek Londonból Sydneybe.

Úgy tervezték meg a gépet, hogy normál kifutópályáról is fel tudjon szállni, mielőtt körülbelül 30 000 km/órás sebességre gyorsít. A gép először a hangsebesség 5,5-szörösére pörög fel, majd - ha nem földi célja van, hanem a világűrbe tart - 25 kilométeres magasságban átvált rakéta üzemmódba. A Skylon ilyenkor éri el a Mach 25-ös sebességet.

A szupergépet elsősorban űrsiklóként használnák: 10-15 tonnányi terhet képes szállítani, és úgy alakítják ki, hogy a kinyitható rakteréből műholdakat is pályára tudjanak állítani.

Utasszállíítóként nem biztos, hogy nagyon gazdaságos lesz, mert darabja 1,1 milliárd dollárba kerül, vagyis három Airbus A380 is kijönne az árából. Ráadásul egyáltalán nincsenek rajta ablakok, így az utasok nem élvezhetik a nagyszerű panorámát. Egy ideig még várni is kell a Skylonra, mert az első próbarepülések csak 2019-ben várhatók.

Rovatok