Index Vakbarát Hírportál

A fehéroroszok a legnagyobb spammerek

2013. július 17., szerda 11:45

A Sophos Labs negyedévente összeállítja a spamelésben vezető országok toplistáját, amit régóta az Egyesült Államok vezet. Előnye azonban egyre kisebb, mert Fehéroroszország a kéretlen reklámlevelek piacán majdnem megháromszorozta a részesedését: 4,2 százalékról 11,7-re nőtt a belorusz eredetű spamek aránya. Ezen kívül Ukrajna is megjelent a toplistán, rögtön a negyedik helyen 5,5 százalékkal.

Nem meglepő, hogy a fejlett Egyesült Államok az első, és hogy az egyenként több mint egymilliárd lakosú India és Kína is ott van az élen. De ha lakosságszámra vetítve nézzük a spamelők számát, akkor Fehéroroszország toronymagasan vezet, mintha ott egyenesen nemzeti sport lenne a kéretlen reklámok küldése. Hazánk neve szerencsére egyik top 12-es listán sem szerepel.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ezeket a toplistákat a spamet kiküldő számítógépek tartózkodási helye alapján állítják össze, és maguk a spamelők más országban is tartózkodhatnak. Mivel a kéretlen reklámlevelek célja ma már főleg a vírusok terjesztése, a személyazonosság és banki adatok ellopása, vagy befektetési csalások, a feladónak alapvető érdeke, hogy ne a saját címéhez kötődjön az internetezőknek elküldött sok százmillió spam.

A toplistán szereplő országokban lehet a legmagasabb a vírusirtó és egyéb biztonsági szoftverek nélkül futó gépek mennyisége, amiket könnyen megtámadhatnak a bűnözők, hogy a telepített emailszerverek segítségével továbbítsák káros leveleiket.

Rovatok