Index Vakbarát Hírportál

Falnak ment a szórakoztatóipar Norvégiában

2013. július 17., szerda 10:55

Norvégiában éveken át lobbizott a szórakoztatóipar, hogy szigorúbban büntessék a szerzői jog által védett tartalmak illegális cseréjét, és végre sikert értek el: a kormány komolyabban bünteti az internetes kalózkodókat. Csakhogy a fájlcsere a 2008-as csúcsról mára az ötödére esett vissza.

Az Ipsos nemrég kiadott tanulmánya szerint 2008-ban Norvégiában 1,2 milliárd dalt másoltak le illegálisan, ami 2012-re visszazuhant 210 millióra. A filmek és tévéműsorok iránt kisebb volt az érdeklődés, 2008-ban 125 illetve 135 milliót töltöttek le belőlük, ami tavaly lecsökkent 65 illetve 55 millióra.

A vizsgálatból elég egyértelműen kiderült a visszaesés oka: a megkérdezettek 47 százaléka nyilatkozta azt, hogy használja a Spotify zenestream-szolgáltatást, ráadásul 25 százalék előfizet a prémium opcióra is.

Nagyon úgy tűnik, hogy a szórakoztatóiparnak a felhasználókkal szemétkedő jogászok helyett inkább azokat a mérnököket és üzletembereket kell támogatnia, akik kényelmesen használható szolgáltatásokkal akarják eljuttatni a tartalmakat a fogyasztókhoz.

Rovatok