no

Index Vakbarát Hírportál

Cigánybűnözésen tört ki a magyar wikiháború

2013. július 18., csütörtök 21:55

Egy nemzetközi kutatócsoport a magyar, BME-s és CEU-s részvétellel kutatja a legellentmondásosabb szócikkeket a Wikipédián. Magyarországon sok vitát váltanak ki a cigányok, az ateizmus, Orbán Viktor és Tomcat is, de hasonló témák körül forog az amerikai Wikipedia is, George W. Bush-sal az élen.

A Wikipediát senkinek sem kell nagyon bemutatni: az online enciklopédiát bárki szerkesztheti, ez a világ legnagyobb crowdsourcing, azaz tömegek bevonására épülő válllakozása. Saját számításaik szerint a Wikipediának 77 ezer önkéntes szerkesztője van, akik több mint 22 millió cikken dolgoznak, 285 nyelven. A legnagyobb kiadás természetesen az angol nyelvű, ennek önállóan is több mint négymillió szócikke van.

Ilyen számok alapján nem meglepő, hogy időről időre viták merülnek fel a szócikkekkel kapcsolatban. Az ellentétek néha háborús állapotokra hasonlítanak: amikor egy szerkesztő megváltoztat valamit, egy másik azonnal visszavonja a változtatást vagy átírja az egész szócikket.

Ezeket a szerkesztési háborúkat fel lehet használni arra, hogy azonosítsuk az embereket leginkább megosztó témákat. Érdekes kérdés, hogy hogyan változnak a vitatémák nyelveken és kultúrákon keresztül. A Wikipedia abban az egyedi helyzetben van, hogy sok nyelven, sok kultúra számára is elérhető, így vizsgálata válaszokat adhat ezekre a kérdésekre.

Egy magyar tagokkal is rendelkező nemzetközi kutatócsoport 10 különböző nyelven összegyűjtötte, és rangsorolta a szerkesztések száma alapján beazonosítható legellentmondásosabb témákat az enciklopédiában.

Az eredmény nagyon érdekes belátást biztosít abba, hogyan alakulnak ki a konflikutosok a különböző nyelveken, és hogyan oldják meg őket. Kiderült, hogy a legellentmondásosabb témák mindenhol nagyjából ugyanazok, nyelvtől és földrajzi helyektől függetlenül.

A tanulmány a vitatottság definiálásával indul. A Wikipédián minden cikkhez elérhető a szerkesztéstörténet, a változtatások darabszáma azonban nem egyértelmű azonosítója az vitatottságnak, az csak azt mutatja meg, ha egy téma gyorsan változik.

A kutatók ehelyett inkább a visszavonásokra koncentráltak: ilyenkor az egyik szerző törli a másik munkáját, a cikket korábbi verzióra állítja vissza. Ettől függetlenül a visszaállítások is viszonylag gyakoriak, így még ezek sem jelzik egyértelműen az ellentéteket. Ezért a kutatók a többszöri visszavonásokat vizsgálták, amikor az egyik szerkesztő visszavonta a másik munkáját, aztán ugyanez fordítva, tehát mindkét szerkesztő lenullázta a másik változtatásait. Egy cikk vitatottságát végül úgy definiálták, hogy súlyozták az összes kölcsönösen egymást törlő szerkesztőpárt, kivonták a legnagyobb értékűt, és megszorozták ezt az értéket a cikk összes szerkesztőjével.

Ezután több nyelven megvizsgálták a Wikipédiát, összegyűjtötték a többszörös visszavonásokat és kiszámolták az egyes cikkek vitatottságát. Ebből készült egy lista, ami felsorolja a legtöbbet oda-vissza szerkesztett témákat. A legnagyobb verzióban, az angol nyelvű wikiben így alakul az élboly:

  1. George W. Bush
  2. Anarchism (anarchizmus)
  3. Muhammad (Mohamed)
  4. List of World Wrestling Entertainment, Inc. employees (a World Wrestling Entertainment pankrátorszervezet dolgozóinak listája)
  5. Global Warming (globális felmelegedés)
  6. Circumcision (körülmetélés)
  7. United States (Egyesült Államok)
  8. Jesus (Jézus)
  9. Race and intelligence (Faj és intelligencia)
  10. Christianity (Kereszténység)

A magyar kiadás vitatottsági toplistája pedig így alakul:

  1. cigánybűnözés
  2. ateizmus
  3. magyar radikális jobboldal
  4. Orbán Viktor
  5. Magyar Gárda mozgalom
  6. Gyurcsány Ferenc 2006-os beszéde
  7. A Mortimer-ügy
  8. magyar szélsőjobb
  9. Jobbik
  10. Polgár Tamás

Úgy tűnik, a magyar Wikipédia legellentmondásosabb témái mind politikához, azon belül is néhány kivétellel a radikális jobboldalhoz köthetőek. A lista tizedik szereplője ismertebb nevén Tomcat, az újabban biciklitolvajokat kergető, de több szállal is a szélsőjobbhoz kötődő blogger.

A kutatók vizualizációs programot is fejlesztettek a témák figyelésére. Ezzel három csoportba rendezték a nyelveket. Az elsőbe rakták az angolt, németet, a franciát és a spanyolt, a másodikba került a magyar, a cseh, valamint a román, a harmadikba pedig az arab, a perzsa és a héber. Ebből kiderült, mik voltak az átfedések a különböző témák között.

Kiderült, hogy nagyon sok nyelven vitatott témának számítanak a vallással, vallásos emberekkel kapcsolatos, valamint az antiszemitizmushoz és Izraelhez köthető cikkek. Az Izraelről, Adolf Hitlerről, a holokausztról és istenről szóló szócikkek mindhárom nyelvcsoportban vitatottak. Minden nyelven kisebb-nagyobb mértékű vita van az alábbi témákról (a vitatottsági szint szerint csökkenő sorrendben): politika, országok, vallás, történelem, szexualitás, tudomány, sport, irodalom, filmek, és végül a zene.

Ennek ellenére a legtöbb vitatott téma nyelvfüggő: azaz vadul harcolnak rajta az egyik nyelven, máshol azonban érdektelen. Ilyen például a Falkland-szigetek kérdése a spanyol nyelvű Wikipédiában (ahol egyébként a legmegosztóbb téma egyértelműen a sport, azon belül is a foci). Néhány téma előkelő helyezése pedig teljességgel érthetetlen mindazoknak, akik nincsenek otthon az adott ország közbeszédében: ilyen például a Disney Channel tévéadó a román kiadásban, a telepátia a cseheknél, vagy a Horvátországról szóló szócikk a német Wikipediában (mind top10-esek az adott nyelven belül).

A többi toplista

Német nyelv

  1. Horvátország
  2. szcientológia
  3. 9/11 összeesküvés-elméletek
  4. egyetemi testvériségek
  5. homeopátia
  6. Adolf Hitler
  7. Jézus
  8. Hugo Chavez
  9. minimálbér
  10. Rudolf Steiner

Francia nyelv

  1. Ségolene Royal (francia baloldali politikus)
  2. UFO
  3. Jehova tanúi
  4. Jézus
  5. Sigmund Freud
  6. szeptember 11-i támadás
  7. a Muhammad al Durrah incidens
  8. iszlamofóbia
  9. isten a keresztény hitben
  10. nukleáris erőművekkel kapcsolatos viták

Spanyol nyelv

  1. Chile
  2. Club America (mexikói futballklub)
  3. Opus Dei
  4. Atletico Bilbao
  5. Andres Manuel Lopez Obrador (mexikói politikus, egykori elnök)
  6. Newells Old Boys (argentin futballklub)
  7. FC Barcelona
  8. homeopátia
  9. Augusto Pinochet
  10. Alianza Lima (perui futballklub)

Cseh nyelv

  1. homoszexualitás
  2. pszichotronika (a parapszichológia katonai felhasználása, a kifejezést egy cseh pszichológus alkotta meg)
  3. telepátia
  4. kommunizmus
  5. homofóbia
  6. Jézus
  7. Morvaország
  8. Szexuális érdeklődés változásának hatásai
  9. Ross Hedvicek (a csek Wikipedia szerkesztői közösségének egyik ismert alakja)
  10. Izrael

Román nyelv

  1. FC Universitatea Craiova (román futballklub)
  2. Mircea Badea (román tévés személyiség)
  3. Disney Channel
  4. légiós-lázadás és a bukaresti pogrom
  5. Lugoj (város Románia nyugati részén)
  6. Vladimir Tismaneanu (román politikai elemző)
  7. Craiova (romániai város)
  8. Románia
  9. Traian Basescu
  10. Román ortodox egyház

Arab nyelv

  1. ashari (a muszlim teológia egy iskolája)
  2. Ali bin Talal al Jahani
  3. Mohamed
  4. Ali
  5. Egyiptom
  6. Szíria
  7. szunnita iszlám
  8. wahhabi (a szunniták ultrakonzervatív szárnya)
  9. Jasszer Al-Habib
  10. arab nép

Fárszi nyelv

  1. Báb
  2. Fatimah
  3. Mahmud Ahmedinezsád
  4. Irán lakossága
  5. a Koránnal kapcsolatos kritikák
  6. Tabriz
  7. Ali Khamenei
  8. Khomeini ajatollah
  9. Massoud Rajavi
  10. Mohamed

Héber nyelv

  1. chabad (az ortodox zsidó vallás egyik ága)
  2. chabad messianizmus
  3. 2006-os libanoni háború
  4. Btselem (izraeli jogvédő szervezet)
  5. Benjamin Netanyahu
  6. Hebroni zsidó telepek
  7. Daphni Leef (izraeli aktivista)
  8. Gázai háború
  9. Beitar Jerusalem FC (izraeli futballklub)
  10. Ariel Sharon

Rovatok