Index Vakbarát Hírportál

Mobilba zárt planetárium

2013. július 21., vasárnap 14:46

Nyári estéken nemcsak az évente visszatérő meteorrajokat lehet figyelni az égbolton, számtalan érdekes csillagképet, bolygót láthatunk szabad szemmel. Sőt, néhány okostelefonos vagy tabletes alkalmazás segítségével távolabbra is tekinthetünk. Összeszedtük azokat a mobilappokat, amelyek segítségünkre lehetnek az amatőrcsillagászkodásban.

Mindenki ismeri a Göncölszekeret, sokan azt is tudják, hogy merre van a Sarkcsillag, magabiztosan rámutatnak az Esthajnalcsillagra (sőt, azt is tudják, hogy ez valójában a Vénusz), néhányan ismerik a Cassiopeiát és azt is tudják, hogy nyáron nem látni az Oriont. De itt általában ki is merül a tudás a csillagos égről, hacsak nincs a kezünkben egy okostelefon vagy tablet.

Számtalan olyan alkalmazás létezik, amelyek megkönnyíthetjük a csillagok, bolygók azonosítását. A legismertebb és talán legtöbbek által használt ingyenes app a Google SkyMap, ami a GPS és giroszkóp segítségével a mobil kijelzőjén mutatja, éppen melyik csillagot vagy bolygót nézzük. Csak annyit kell tenni, hogy az ég felé irányítjuk a mobilt és máris láthatjuk, melyik csillag van előttünk. Egyszerű a kezelése, kevés az extra funkció, de arra pont jó, hogy azonosítsunk vele egy általunk nem ismert fényesebb égitestet.

Hasonlóan működik és legalább ennyire népszerű a néhány száz forintba kerülő Star Chart, amivel zoomolni is lehet, ha az űr mélyére szeretnénk hatolni. A különbség a SkyMapshez képest, hogy itt 3d animációk is vannak, illetve a csillagokat egy 3d térképre helyezi az alkalmazás. Szűkíteni is lehet égitestekre, ha például csak a bolygókra vagyunk kíváncsiak, a csillagképek nem jelennek meg.

Nagyjából ennyit nyújtó alkalmazásokból egyébként több tucatnyi van, nem is soroljuk fel mindegyiket, csak megemlítünk néhány nagyobbat platformok szerint: androidos mobilokra az előbb említetteken kívül még a Vortex Planetarium, a Zenith, SkyMap appok adnak hasonló élményt, iOS-re ott a Starmap, Night Sky Lite, és SkyGazer. A Pocket Universe alkalmazással az eddigiek mellett még virtuális sétát is tehetünk a Holdon. Hogy a Windows Phone felhasználó se maradjanak ki a jóból, ők az ingyenes SkyMap vagy a fizetős Star Chart és Csillagok 3D nevű alkalmazásokat használhatják.

Mobilba zárt planetárium

Ennél bonyolultabb appok is segítik azokat, akik szép nyári estéken a csillagokat bámulnák. A Star Walk tulajdonképpen egy személyi planetáriumnak felel meg, az alkalmazással ugyanis nem csupán csillagtérképet kapunk, de rengeteg információt is a látottakról. A tabletet az ég egy adott pontjára irányítva és a kijelzőre kattintva tovább nagyíthatjuk a vizsgált részt. Olyan funkciója is van, hogy előreszaladunk az időben és megnézzük, néhány év múlva merre jár majd a kinézett égitest. Ezen kívül valós időben mutatja a Hold fázisait, és a bolygók adatai mellé linkeli a Wikipedia megfelelő szócikkét.

Hasonlóan működik androidos mobilokon a Mobile Observatory alkalmazás, ami tartalmaz csillagtérképet, valós idejű információt a Naprendszer bolygóinak pályájáról, naptárat csillagászati eseményekről, ezen kívül hatalmas adatbázisai vannak és 3d animációkkal és időutazással teszi élvezetessé az égbolt figyelését.

Nem csak amatőröknek

Az iOS-re letölthető, hét dollárba kerülő Luminos annyit tesz hozzá az előbbiekhez, hogy irányítani lehet vele a számítógéppel mozgatható távcsöveket, és néhány kattintással megtalálja a kinézett égitestet. Előre is meg lehet tervezni az eseménynaptár alapján az érdekes csillagászati jelenségeket, így biztosan nem maradnak le semmiről a felhasználók.

A SkySafari alkalmazásnak több változata is van. Ezekkel mindent megtudhatunk az éjszakai égbolton látott égitestekről. Az iPhone giroszkópjának segítségével megkereshetjük a minket érdeklő objektumot, a kijelzőn látható csillagok, bolygók, aszteroidák és holdak összes adatát megjeleníthetjük. A legolcsóbb három dollárba kerül, de ha 15 millió csillagról és 740 ezer galaxisról szeretnénk információt, az 40 dolláros alkalmazást kell megvenni.

Ha már a számoknál tartunk, a SpaceMap alkalmazás hat dollárért kínál könyvtárnyi információt a Naprendszerről, a Tejútrendszerről, de ezen kívül még 47 ezer aszteroidáról, számtalan csillagról és ötezer galaxisról is. Az adatok nem száraz leírás formájában jelennek meg, inkább 3d animációval és effektekkel tájékoztatnak.

Az Emerald Observatory egy bonyolultabb alkalmazás, azoknak készült, akik komolyabban foglalkoznak a csillagászattal. Több égitestet lehet követni az app segítségével, például különböző bolygók pontos mozgását az égbolton, ami segítséget nyújthat az igazi, távcsöves megfigyelésükhöz.

A Slooh alkalmazással saját magunk készíthetünk fényképeket galaxisokról, bolygókról, holdakról vagy egyéb égi jelenségekről. A szolgáltatás böngészőben már régóta működik (hasonlóan a LightBuckeshez), de nemrég elkészítették az iPades verzióját is. Valójában csillagvizsgálók hálózatáról van szó, az itt lévő távcsöveket lehet bérbevenni néhány dollárért, hogy elkészítsük a saját fényképünket az adott égitestről. Ha szerencsénk van, ingyen is készíthetünk képet egy éppen szabad távcsővel, de ez elég ritka lehetőség.

Kis lépések

Olyan alkalmazásokat is találunk, amelyek nem a teljes univerzum bemutatásával szeretnének lenyűgözni, hanem egy-egy területet mutatnak be részletesebben, vagy éppen emészthetőbben. Az egyik ilyen alkalmazás az iOS-re elérhető Planets, ami 2d és 3d módban mutatja a Naprendszer bolygóit. Különböző nézeteket (például infravörös, mikrohullámú, röntgen) is választhatunk, ezen kívül megmutatja a bolygók láthatóságát a felhasználó GPS-adatai alapján. Nem bonyolult alkalmazás, gyerekeknek és lelkes kezdőknek kiváló lehet.

A Moon Globe és a Mars Globe műholdas képekkel vezet végig a Holdon, illetve a Marson, részletesen bemutatva azok felszínét. Komoly tudományos munkába is beszállhatunk a teraszunkon üldögélve, a Galaxy Zoo alkalmazással csillagászoknak segíthetünk kategorizálni a több millió galaxist, elsősorban formájuk alapján. Az alkalmazás a Zooniverse része, ez egy olyan program, ami civileket von be tudományos projektekbe.

Műholdak követése

Az űrügynökségeknek is vannak saját okostelefonos és tabletes alkalmazásaik. A NASA App HD segítségével például az amerikai űrhivatal tévéadását nézhetjük élőben, információt találunk a jelenlegi és jövőbeli küldetésekről. A Satelite Tracker funkcióval pedig nyomon követhetjük a nemzetközi űrállomás útját. Erről egyébként emailben is kérhetünk értesítést, itt kell feliratkozni a hírlevélre.

Űrállomást követő alkalmazásból több is van (ISS Spotter, ISS Detector) és olyanok is vannak, ahol a műholdakat tudjuk beazonosítani - erre példa a korábban bemutatott Star Chart. A Space Junkkal is megfigyelhetjük a műholdakat, ezek pályáját, a Nemzetközi Űrállomást és a Hubble űrtávcsövet a bolygók, csillagok mellett.

Számtalan olyan alkalmazás van, ami a legjobban sikerült csillagászati fotókat mutatja be. A legismertebb ezek közül az Astronomy Picture of the Day, az itt megjelenő képeket a NASA csillagászai választják ki. Egy másik népszerű alkalmazás a Hubble Top 100, nevéből is adódóan itt a legjobb képeket gyűjtötték csokorba, amelyet a híres űrteleszkóppal készítettek. A Space Images pedig a NASA Jet Propulsion Laboratory űrközpont által válogatott fotókat mutatja meg.

Rovatok