Index Vakbarát Hírportál

A CIA-nek fog dolgozni az Amazon

2013. július 22., hétfő 13:48

600 millió dolláros szerződést kötött az amerikai központi hírszerzési hivatal és az Amazon: ezentúl a webáruházként indult, de mára hardvergyártóvá, és felhőszolgáltatóvá is lett cég szolgáltat majd egy csomó, nem részletezett online erőforrást a CIA-nek. Az Amazon felhőszolgáltatása, az AWS így újabb nagypályás ügyfelet írhat fel az eddigi listára a Samsung, a világ egyik vezető gyógyszergyártója, a Pfizer, a NASA, és az amerikai közszolgálati tévé, a PBS mellé. Ez a lehető legjobbkor jött a cégnek, ami a héten fogja kiadni a negyedéves pénzügyi gyorsjelentését. Az Amazon részvényárfolyama az elmúlt héten a rekordnak számító 300 dolláros szint fölé emelkedett.

Az Amazon Web Services szolgáltatást 2006-ban indította el a cég, azzal az ígérettel, hogy online szolgáltat tárhelyet, számítási kapacitást, sávszélességet, olyan cégek számára, amelyek nem akarnak saját szerverparkokat építeni, vagy csak átmenetileg kell besegíteni nekik erőforrással, amikor megemelkedik a forgalmuk. Az AWS rugalmas és olcsó megoldásaival (az EC2 szolgáltatásnak például 45 százalékkal csökkentették az árát idén) hamar népszerű lett a piacon, ahol olyan óriások ellen kellett küzdenie, mint az IBM, az Oracle vagy a Microsoft.

Bár az Amazon a pénzügyi jelentéseiben nem részletezi, mennyi forgalma és nyeresége volt a felhőszolgáltatásnak, piaci elemzők szerint éves szinten 2 milliárd dollár bevételt termel az AWS, ami pár év alatt a tízmilliárdos nagyságrendbe ugorhat a CIA-szerződéshez hasonló nagy üzletekkel. Szakértők szerint a felhőszolgáltatás arányaiban sokkal nyereségesebb és jóval nagyobb fejlődési potenciál van benne, mint az online áruházban, amivel az Amazon megalapozta a hírnevét, és amiben máig a világ legnagyobbja.

A nagy konkurens IBM egyébként júniusban vásárolta fel az AWS egyik legkomolyabb konkurensének számító SoftLayer Technologies céget, 2 milliárd dollárért. Ennek ellenére a CIA közleménye szerint az Amazon ajánlata minden technikai követelmény szempontjából simán verte az IBM-ét. Hogy pontosan miben is fogja az Amazon felhője a hírszerzést segíteni, természetesen titkos információ.

Rovatok