Index Vakbarát Hírportál

Az MIT felturbózza az internetet

2013. július 23., kedd 11:35

A híres amerikai műszaki egyetem, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói olyan szoftvert fejlesztettek, amivel háromszorosára növelhető az internet sebessége. A szoftver által generált algoritmusok az adatforgalmi folyamatok optimalizálásával gyorsítják fel a hozzáférés sebességét.

Az internetes adatforgalmat a TCP (Transmission Control Protocol) szabályozza, amit régóta használnak, és folyamatosan fejlesztik is. Az algoritmusokat generáló szoftver, a Remy viszont még az adatátviteli folyamatot is optimalizálja, mivel a segítéségével elkerülhető az adattorlódás. A szoftver használatához az internetezőknek meg kell adniuk, hogy hányan használják az internetkapcsolatot, mekkora sávszélességre van szükségük, és milyen szempontok szerint optimalizálják az adatátvitelt.

A rendszer ezután lefuttat néhány algoritmust, hogy meghatározza, mi illik a legjobban a felhasználó igényeihez. Az összes algoritmus tesztelése nem lenne praktikus, ezért a Remy fontossági sorrendet állít fel, és kiválasztja azt, ami a legkisebb beavatkozás nélkül a legnagyobb sebességnövekedést eredményezheti. Ez némi időbe telik: az optimalizálás még a leggyorsabb módszerrel is 4-12 órát vesz igénybe.

A Remy fejlesztői szerint az algoritmussal a hálózat működése végül bonyolultabb lesz, mint a hagyományos TCP kapcsolattal. Míg a TCP működését alapvetően néhány paraméterrel szabályozzák, a Remy több mint százötven szabály alapján működik. Az eredmények mindenesetre meggyőzők: a szimulációk alatt a Remy megduplázta egy számítógép gyakorlati adatátviteli sebességét, és hálózatba kötve is 20-30 százalékos teljesítménynövekedést mértek vele.

A kutatók még nem tesztelték a Remyt az internetre kötve, csak helyi hálózatban. A PC Worldnek nyilatkozó fejlesztők ugyanakkor úgy látják, hogy inkább csak egy új nézőpontot ad egy probléma vizsgálatához, de nem jelent igazi megoldást.

Rovatok