Index Vakbarát Hírportál

Hatalmasat zuhant az Apple nyeresége

2013. július 23., kedd 23:32

Az Apple magyar idő szerint kedden késő este közölte legutóbbi negyedéves pénzügyi eredményeit. Akárcsak az előző negyedévben, most is jelentős esés volt a profitban 2012 hasonló időszakához képest. A cég 6,9 milliárd dolláros hasznot jelentett (ez részvényenként 7,47 dollár), ami 22 százalékkal kevesebb a tavalyi 8,8 milliárdos profitnál.

A vállalat bevétele 35,3 milliárd dollár volt, ez alig több, mint a tavaly jelentett 35 milliárd – ez a legkisebb bevételnövekedés azóta, hogy a cég hat éve útjára indította az iPhone-t.

Az Apple 31,2 millió iPhone-t (20 százalékos növekedés) és 14,6 millió iPadet (14 százalékos csökkenés) adott el a júniussal zárult negyedévben, az eladott Macek száma 5 százalékkal csökkent, 3,8 millióra. Tim Cook, a vállalat CEO-ja az iPhone-eladások emelkedését és az iTunes jó eredményeit emelte ki a közleményben. A cég a következő negyedévre 34 milliárd és 37 milliárd dollár közti bevételt jósolt.

Iparági elemzők szerint a cégnek nagyon nagy szüksége volna már egy olyan, áttörést hozó termékre, mint amilyen az iPhone és az iPad volt. A profit megzuhanása egy ilyen termék hiányát jelzi. A negyedéves jelentés kiadása előtt az Apple-részvények árfolyama esni kezdett, de a jelentés hatására átmenetileg 4 százalékkal nőtt.

Rovatok