Index Vakbarát Hírportál

Tárhellyel trükközik a Skydrive

2013. július 23., kedd 14:04

Amikor a Windows 8.1-en a Skydrive tárhelyére feltöltöttem körülbelül 4 gigabájtnyi fényképet, egyszer csak azt vettem észre, hogy a merevlemez szabad tárhelyét jelző sávon nyoma sincs ennek a műveletnek. Pedig ott van a fájlkezelő baloldali panelén egy Skydrive feliratú mappa, és belekattitnva mindegyik fotónak látható az előnézeti képe, amiből arra következtettem, hogy a több ezer fájl ott van valahol a laptopomon. (Usb-ről töltöttem fel, tehát eredetileg nem a gépen voltak a fájlok.)

Amikor a Dropbox, a Box vagy a Google Drive fájljait szinkronizáljuk a számítógépünkre, minden egyes fájlról másolat készül, és ezek helyet foglalnak a számítógépen. Aki 20 gigabájtos online tárhelyet tart fenn, annak legalább ekkora szabad helyet érdemes fenntartania a pécéjén, különben gond lesz. Nem így az új Skydrive-val, ami begyűjti a fájlok metaadatait, kisebb méretű előnézei képeit, és csak azokat menti el a számítógépünkre. Öt gigabájt online tartalom ezzel a módszerrel csak körülbelül 700 megabájtot foglal el a merevlemezünkön.

Ha internetelérés nélkül is hozzá akarunk férni bizonyos tartalmakhoz, a fájlkezelőben kell jobb egérgombbal rákattintani a lementeni kívánt mappára vagy fájlra, és ott kiválasztani a "Make available offline" funkciót.

A Microsoft annyira kiemelt szolgáltatásként kezeli a Skydrive-ot, hogy a Windows 8.1-ban külön menüpontot szán a beállításának, és ott a felhasználók néhány gombnyomással vehetnek maguknak nagyobb méretű tárhelyet.

Rovatok