Index Vakbarát Hírportál

Eleve rosszul ereszkedett a New Yorkban orra bukott utasszállító

2013. július 26., péntek 09:28

Nem az előírásnak megfelelő helyzetben állt a leszálláskor az az amerikai utasszállító, ami a New York-i La Guardia repülőtér betonján az orrán csúszva állt meg még hétfőn. Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hatóság jelentéséből kiderül, hogy a gép orrfutóműve hátrafelé és felfelé bicsaklott közvetlenül azután, hogy a gép a kifutópályához ért. Ez azt jelenti, hogy a gép orra nem felfelé állt ereszkedéskor, és nem a gép hátsó futóművei értek először talajt, ahogy az leszállásnál általában lenni szokott.

Az utas felvette a leszállást

A Southwest Airlines légitársaság 345-ös járatának balesetében 16 ember sérült meg. A hatóságok a gép repülési adatait, illetve a pilótafülkében elhangzottakat rögzítő berendezést is vizsgálják, hogy kiderüljön, a pilóták miért nem az előírásoknak megfelelő módon tették le a gépet. A fenti videóban egy a gépen ülő, a leszállást az ablakon kifelé nézve filmező utas segítségével nézhetjük meg, mi történt a gépen.

Érdemes hallgatni, hogy miután a gép megáll, az utasok elkezdik követelni, hogy nyissák ki a vészkijáratokat, de a személyzet arra kéri őket, hogy maradjanak ülve. Végül természetesen nem várták meg, hogy lépcsők guruljanak az ajtókhoz, és az emberek a kényszerleszállás után használatos csúszdákon hagyták el a gépet.

Rovatok