Index Vakbarát Hírportál

Széthasadt az első 3d nyomtatott puska

2013. július 26., péntek 08:11

Egyetlen lövést bírt a Youtube-ra feltöltött videó szerint az a teljes mértékben háromdimenziós nyomtatóval készült puska, amit tervezője (a kanadai gyártású Sherman-tankok emlékére) Grizzlynek nevezett el. A fegyver teljesen műanyagból van, csak az ütőszeg helyére került fémalkatrész, egy néhány filléres szeg, pont úgy, ahogy az első, teljesen 3d nyomtatóval készült pisztoly, a Liberator esetében.

A ThreeD Ukulele álnév mögé bújó felhasználó Kanadában készítette a most bemutatott fegyvert, amit egy .22-es kaliberű lőszerrel próbált ki. Ez a lőszer közel sem azonos a katonaság által kedvelt űrmérethez, az ilyen töltényekkel működő puskákkal szerzik meg az amerikai cserkészek a célbalövésért járó jelvényt.

Fully 3D Printed Rifle #1 Firing Test

A Grizzlynek azonban egyelőre még fejlődnie kell ahhoz, hogy mókusra vadásszanak vele a gyerekek. A prototípus az első lövés után tönkrement, felhasadt a fegyver tokja, illetve a cserélhetőre tervezett cső is. Ez az eredmény nem meglepő, a huzallerakásos technológiát használó nyomtatóval kapcsolatban korábban a megkérdezett magyar szakember is elmondta, hogy nem feltétlenül bírja ki a lőszer elsütésekor keletkező körülményeket.

Ugyanakkor látni kell, hogy a fegyvernyomtatással elindult egy folyamat, amit nem lehet azzal megállítani, hogy a törvényhozók és a hatóságok nem vesznek tudomást róla. A használható, igazán veszélyes nyomtatott fegyverek kora még odébb van, és egyelőre úgy tűnik, hogy az eljárás nem a bűnözők, sokkal inkább az érdeklődő civilek játéka, de tény, hogy ma már létezik egy újabb, egyelőre körülményes és drága megoldás arra, ha valaki fegyvert akar otthonra. Az más kérdés, hogy ez a fegyver most még főleg a használójára veszélyes.

Mielőtt valaki nekilátna fegyvert barkácsolni, jó ha tudja, hogy a hazai jogszabályok már azt is három év börtönnel büntetik, aki csak előkészül arra, hogy lőfegyvert gyártson.

Rovatok