Index Vakbarát Hírportál

Magyar találmány a tök egyenesen vágó olló

2013. július 29., hétfő 20:09

Eredetileg diákmunkának indult az a különleges olló, amivel vonalzó nélkül is nyílegyenesen lehet vágni a papírt. Az olló nyelét a magyar tervező, Fekete Tamás úgy alakította ki, hogy távol tartsa az éppen vágott anyagot a használó hüvelykujjától, így egyenesen vágható vele a papír. A nyél bal oldali, felső részét az asztalra fektethetjük, így azzal párhuzamosan vághatjuk el a jobb oldali alsó szárral a papírt.

Fekete a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ipari formatervezést tanuló hallgatója. Az első évben a diákoknak kézi eszközöket kellett átalakítaniuk, és Feketét zavarta, hogy az egyenes papírvágáshoz milyen sok eszközt kell használnia. Ekkor tette fel magának a kérdést: hogy lehetne kialakítani az egyenesen vágó ollót? Biztos volt benne, hogy kell lenni más módszernek is, mint a vonalzóval vagy a papírvágóval való pepecselésnek, így hozzálátott az egyenesen vágó olló megtervezéséhez.

Fél év és számtalan kísérleti modell után Fekete rájött, hogy többnyire azért vágjuk egyenetlenül a papírt, mert a hagyományos ollóknak kényelmetlen a fogása, és ez megnehezíti a precíz vágást. Ezért úgy alakította ki a speciális ollót, hogy az belesimuljon a kézbe; a kényelmes fogású ollóval sokkal egyenletesebben lehetett papírt vágni. Vágni éppúgy lehet vele, mint a hagyományos ollóval – és, azokhoz hasonlóan, a balkezesek ezt sem tudják kényelmesen használni.

Nem elképzelhetetlen, hogy az olló nem marad meg egyedi eszköznek, hanem termék lesz belőle. Fekete reméli, hogy talál olyan támogatót és viszonteladót, aki ebben támogatná.

Rovatok