Index Vakbarát Hírportál

Itt a BMW elektromos autója

2013. július 30., kedd 17:00

A BMW hivatalosan is belépett az elektromos autók piacára, hétfőn ugyanis bemutatták a BMW i3-at, a cég első elektromos modelljét. A 25680 angol fontért, vagyis körülbelül 8,8 millió forintért megvásárolható autót nem népautónak szánja a BMW. Bár még mindig ez az egyik legolcsóbb elektromos autó a piacon, a tömegek számára ez az ár is túl magas.

Az i3-at 22 kilowattos, 204 kilogrammos lítium-ionos akkumulátorral szerelték fel; ez hajtja a 170 lóerős motort. Az autóval 130-160 kilométert lehet megtenni egy feltöltéssel. Ezzel a hatótávolsággal a BMW némileg elmarad a rivális Nissan Leaftől, de a BMW-nek még csak ez az első kísérlete az elektromos autók piacán, így a jövőben várhatóan fejlettebb modelleket is be fog mutatni. A BMW i3-as egy kísérletnek is tekinthető a gyártó részéről. A BMW i3 a cég szerint abban különbözik a konkurenciától – például a Tesla Roadstertől vagy a Chevy Volttól –, hogy sokkal komfortosabb és jobban kidolgozott azoknál.

Az elektromos autók piaca ugyan még szűk, de a konkurencia már most is jelentős. A Tesla a leginkább köztudatban lévő elektromos autómárka; de a Nissan is alig tudja tartani a lépést a Leaf iránti kereslettel; a General Motors pedig hamarosan piacra dobja a legújabb autóit, amelyek a Volt alapjaira épülnek. Rajtük kívül több magáncég is foglalkozik elektromosautó-fejlesztéssel, de a BMW-nek van a legjobb esélye megvetnie a lábát a felfutóban levő piacon.

Rovatok