Index Vakbarát Hírportál

Nem lett jobb meló az iPhone-összeszerelés

2013. július 30., kedd 10:33

Meglehetősen furcsa kívánalmaknak kell megfelelnie annak a kínai munkásnak, aki az Apple összeszerelő üzemeiben szeretne dolgozni, állítja saját nyomozására hivatkozva a China Labor Watch nevű, a kínaiak munkakörülményeit figyelő jogvédő szervezet.

A CLW saját embereit küldte a gyárakba, hogy ott első kézből szerezzenek tapasztalatot arról, mi mindent kell megtenni azért, hogy valaki egy heti hatvanórás, másfél dolláros órabérrel jutalmazott álláshoz jusson.

A Pegatron nevű üzemben nem dolgozhat senki, aki 150 centinél alacsonyabb, idősebb, mint 35 év, tetoválása van, esetleg huj, tibeti vagy ujgur származású. Szintén kizáró ok a terhesség. Egy másik gyárban a férfi alkalmazottaknak rendszeresen be kell mutatniuk, hogy felsőtestükön nincs tetoválás, ezt a legegyszerűbben úgy tehetik meg, ha leveszik a felsőjüket. Erre azonban általában nyilvános helyen kerül sor, nem a gyár elszeparált részein.

Az utóbbi, AVY néven emlegetett gyárban emellett tilos továbbá bizonyos frizurával megjelenni, illetve az is kizáró ok, ha valakinek cigaretta hagyta égésnyomok vannak a bőrén. Az talán nem olyan furcsa, hogy a felvétel feltétele, hogy a jelentkező tudjon írni-olvasni.

A CWL szerint furcsa, hogy míg az Apple mindent megtesz akkor, ha egy termékhibát kell kijavítani, de a termékeit összerakó kínaiak munkakörülményein annak ellenére sem javítanak, hogy kétszer is megígérték. Az Apple korábban a Foxconn-gyár munkásainál tapasztalható öngyilkossági hajlam körül kipattant botrány idején, majd később, a New York Timesban megjelent leleplező cikk után is elszántnak tűnt a kínai gyárakban tapasztalható borzalmak enyhítésével kapcsolatban. A 60 órás munkahét például már szép eredmény lenne, azonban a CWL szerint egyrészt ez a gyakorlatban inkább 65-70 órát jelent, másrészt pedig a kínai munkajogi szabályozások szerint egy héten 49 óra munka engedélyezhető csak.

A tapasztaltak alapján a munkások nem ülhetnek le műszak közben, a gyárakban rendszeresen rendelnek el számukra kötelező túlórát, amit aztán legtöbbször nem is fizetnek ki nekik. A munkavédelmi oktatás hiánya miatt sokan nem is tudják, milyen káros vagy mérgező anyagokkal kerülnek kapcsolatba munka közben.

Apple's unkept promises 苹果未履行的承诺

A szervezet emberei a munkakörülmények mellett a lakhatást is vizsgálták, ahol szintén borzasztó körülményeket találtak: az emberek összezsúfolva élnek lyukszerű lakásokban, ahol nagyjából száz emberre jut egy zuhanyzó.

Kérdés persze, hogy pontosan mennyi beleszólása is van az amerikai cégnek abba, hogy a neki bedolgozó gyárak milyen szabályokat alkalmaznak abban az országban, ahol az ipar úgy általában magasról tesz mindenféle környezetvédelmi, szerzői joggal kapcsolatos vagy biztonsági előírásra. Természetesen a világ egyik leggazdagabb cégeként elvárható lenne, hogy az Apple valós erőfeszítéseket tegyen azért, hogy a világ ne csak az okostelefonok miatt legyen jobb. Egyébként nem csak az Apple beszállítóinál merültek fel ilyen jellegű gondok, a nagy rivális Samsungnak bedolgozó cégnél is merült már fel a rabszolgamunka gyanúja.

Rovatok