Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lenne, ha látnánk a wifit

2013. július 31., szerda 13:57

A művész Nyikolaj Lamm és az asztrobiológus M. Browning Vogel megmutatta, hogy nézne ki a vezeték nélküli adatátvitel, ha láthatnánk a hullámokban terjedő adatokat.

Lamm a projekttel foglalkozó honlapon elmagyarázta, hogy a wifi-adatokat szállító hullámok villámgyorsan terjednek a levegőben; az adatok impulzusok vagy hullámok formájában áramlanak. Ha erről pillanatképet készítenénk, látnánk, hogy ezek körülbelül 15 centiméter szélesek.

A wifi routerek gyakorlatilag antennaként működnek, amik számos frekvencián át küldhetnek adatokat. A képeken ezeket a frekvenciákat különböző színnel jelölték. A routereket fákra, épületekre, lámpaoszlopokra és más objektumokra is fel lehet szerelni; a kültéri modellekkel az adatátvitel hatótávolsága akár 100 méter is lehet, hacsak más épületek vagy a növényzet nem zavarja meg a jelet. Több routerrel ez is kiküszöbölhető; ahogy az egyik képen is látható, a washingtoni National Mallnál is több készüléket helyeztek el, hogy biztosítsák a zavartalan jelátvitelt.

Rovatok