Index Vakbarát Hírportál

Kitört a kiberdzsihád

2013. július 31., szerda 10:42

Az iszlamista hekkerek, országtól függetlenül általában izraeli célpontokat támadnak, de most nem egy közös ellenséget pécéztek ki, hanem egymást. Nem világos, hogy a rivális hekkercsoportok miért fordultak egymás ellen; csak annyit tudni, hogy egy bangladesi csoport azzal vádolja az indonéziai hekkereket, hogy támogatták Izraelt. Ez elég különösen hangzik, mivel Izrael és Indonézia kapcsolata távolról sem mondható barátinak.

A Bangladesh Grey Hat Hackers azt állítja, hogy 900 indonéziai oldal ellen indítottak támadást, és azzal fenyegetőznek, hogy az e-kereskedelmi és pénzügyi oldalakat is felveszik a célpontok listájára. Ezen több intézmény is szerepel, online boltok, külföldi nagykövetségek és kormányhivatalok. A listázott oldalak közül sokat még most sem lehet betölteni, ugyanis 404-es hibakódot adnak.

A támadó hekkercsoport Facebook-oldalán egy Rotating Rotor álnevű hekker nyílt levelet írt Indonéziának. Ebben az áll, hogy a hekkerek kiberháborút indítottak az ország ellen, de ezt a helyzetet a kényszer szülte, ugyanis előtte öt indonéz hekkercsoport támadást indított a bangladesi rendszerek ellen. A bangladesi csoportnak néhány egyszerű követelése is lesz, de ezeket még nem hozták nyilvánosságra. Ugyanakkor azzal fenyegetőznek, hogy ha ezeket nem teljesítik, az Indonézia elleni támadásokat hat hónapon át folytatni fogják.

Make Ramadan, not war

A bangladesi fél mindenesetre a kompromisszumkészség jeleit mutatja. Rotating Rotor azt írja, hogy a cionistáknak minden okuk megvan az örömre, elvégre muszlimok fordultak muszlimok ellen. „Jobban járnánk, ha egyesülnénk, és nem egymással harcolnánk” – áll a nyílt levélben.

Az indonéz hekkerek is nyilvánosságra hoztak egy listát: ezen azok a célpontok szerepelnek, amelyek ellen válaszcsapásként támadást indítottak. A listán az indonéz elnökség és több kormányhivatal webcíme is megtalálható.

Rovatok