Index Vakbarát Hírportál

Mégsincs tiltólistán a Lenovo

2013. július 31., szerda 10:25

Az Australian Financial Review (AFR) belső forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a nemzetbiztonsági és hírszerzési ügyekben együttműködő angolszász országokban – vagyis az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon – a hatóságok már a 2000-es évek közepe óta tiltólistára tették a Lenovo számítógépeit a nemzetbiztonságilag fontos hálózatokon.

A tiltás oka a lap szerint az, hogy az évekkel ezelőtt elvégzett tesztek során hátsó kapukat találtak a hardverekben, illetve sebezhetőségeket a firmware-ekben, ezért a nem biztonságos kategóriába helyezték a gyártó termékeit. Ugyanakkor a nem titkosított hálózatokon nincs érvényben ilyen tiltás.

A tudósítás értékéből sokat levon, hogy csak az AFR írt róla, és a kormányhivatalok nem kommentálták a lap riportját. Ugyanakkor egy ellenkező tartalmú tudósítás is megjelent egy angol nyelvű kínai weboldalon. A South China Morning Post azt írja, hogy az ausztrál védelmi minisztérium honlapján tegnap megjelent egy közlemény, mely szerint az AFR értesülése téves, a minisztérium semmilyen hálózatán nem tiltott a Lenovo számítógépek használata.

Időközben a Lenovo is kiadott egy közleményt, melyben azt írják, hogy meglepte őket a hír, mivel nincs tudomásuk semmilyen ellenük alkalmazott szankcióról, és továbbra is együtt akarnak működni az említett országok kormányhivatalaival.

(Az Australian Financial Review azóta elismerte, hogy tévedtek. A védelmi minisztérium hivatalos közleménye szerint a Lenovo termékeire semmilyen tiltás és korlátozás nem vonatkozik.)

Rovatok