Index Vakbarát Hírportál

Az FBI bármikor lehallgathat minket

2013. augusztus 2., péntek 11:50

Még az NSA lehallgatási botránya előtt merült fel a gyanú, hogy bizonyos eszközöket, például az Intel set-top boxát, vagy a Microsoft Kinect kameráját kémkedésre is lehet használni. A szórakoztatóelektronikai eszköznek álcázott kamerák és mikrofonok már önmagukban is aggodalomra adnak okot, de a Wall Street Journal szerint ez csak a jéghegy csúcsa: szerintük az FBI távvezérléssel aktiválhatja a laptopokat és az androidos okostelefonokat, hogy bárkit lehallgathassanak.

A lap egy névtelen informátortól szerezte az értesüléseit, aki korábban az amerikai állam tisztviselője volt. Az FBI ugyan nem cáfolta és nem is erősítette meg a híreket, de a távvezérelt lehallgatás ötlete nem újkeletű. Az FBI 2004-ben feltételezett bűnözőket figyelt meg hasonló módon, 2002-ben pedig egy jármű segélyhívó rendszerének mikrofonját használták lehallgatásra. A névtelen informátor szerint azonban létezik egy munkacsoport az FBI-nál, akik rendszeresen hekkelnek meg számítógépeket, amihez boltban kapható, illetve személyre szabott szoftvereket egyaránt felhasználnak.

A WSJ egyik forrása szerint a távvezérlésű szoftvert, a Remote Operations Unitot már azzal is telepíteni lehet egyes eszközökre, hogy egy fizikai eszközt, például egy pendrive-ot csatlakoztatunk a gépre, de trójaiként is beférkőzhet a számítógépekre, ha a felhasználó rákattint egy dokumentumra vagy egy linkre.

Bár az informátor szerint az FBI csak a releváns adatokat tartja meg, nyugtalanító a gondolat, hogy rendszeresen lehallgatnak másokat, és hogy ezt milyen könnyen megtehetik. A kormány ugyan engedélyezheti bizonyos személyek lehallgatását és megfigyelését, de ehhez engedélyre van szükség, különösen akkor, ha ilyenkor hangfelvételt is készítenek.

Rovatok