Index Vakbarát Hírportál

Itt a világ legjobb kamerája

2013. augusztus 5., hétfő 17:03

A csúcsminőségű digitális kamerákba való technológiákat fejlesztő amerikai RED bemutatta legújabb szenzorát, a RED Dragont, ami csúnyán lealázza a tévéknél éppen divatba jövő 4K felbontást (aminek épp az a nagy hiányossága, hogy alig lehet ilyen minőségre képes kamerákat venni). A szenzor felbontása 6K-s, vagyis 6411×3160 pixel, ez a sima 1080p-as hd felbontásnak több mint a tízszerese képpontban. Állóképben egy 19 megapixeles kamera képének felel meg a Dragon, de mozgóképben igazán brutális: 6000×3000-ben tud felvenni, 86 képkocka per másodperc sebességgel.

Hogy az óriási felbontást és a képminőséget érzékeltessük: ez itt a szenzorral készült első tesztkép. Ha lekicsinyítjük annyira, hogy elférjen ide, így fog kinézni:

A szaggatott vonallal határolt négyszög egy hagyományos, 1080p felbontású hd képnek felel meg. További fotókat eredeti felbontásban errefelé talál. Ezek a készítők állítása szerint minden utólagos képmanipuláció nélküli fotók.

A szenzornak ráadásul a színei és a kontrasztja is egészen csodálatos, már azok szerint akik kirpóbálták, mert egyébként csak szeptemberben jelenik meg az első, eköré épített kamera, várhatóan 30 ezer dollár (6,7 millió forint) körüli áron. A nyilvánosságra hozott tesztképek 2000 ISO fényérzékenység mellett készültek, de elvileg 4000-et is tud a Dragon.

Rovatok