Index Vakbarát Hírportál

Már 14 lövést bír a nyomtatott műanyag puska

2013. augusztus 5., hétfő 11:12

Amióta a 3d nyomtatók ára megközelítette azt a szintet, hogy nem kell hozzá milliárdosnak lenni, és az átlagnál kicsit drágább hobbit űzők is megengedhetnek maguknak egyet otthonra a gazdagabb országokban, egyre hangosabbak az aggályok a 3d printerrel, ellenőrzés nélkül gyártott lőfegyverekkel kapcsolatban. Az elmúlt hónapokban több hír is napvilágot látott az éles teszteken besülő, szétrepedő, megbízhatatlan és balesetveszélyes műanyag pisztolyokról és puskákról. Most azonban úgy tűnik, itt az első valóban működőképes darab.

Fully 3D Printed Rifle The Grizzly 2.0 kézből

A Grizzly 2.0 nevű, sörétes puskára emlékeztető fegyvert egy kanadai fiatalember tervezte és nyomtatta egy Stratasys Dimension 1200ES ipari 3d printerrel, amihez elmondása szerint a munkahelyén fér hozzá. A .22-es kaliberű fegyver a YouTube-ra feltöltött videók tanúsága szerint 14 lövést bír ki, mielőtt elkezdenének repedések megjelenni rajta. Az újratöltése kicsit macerás, minden tüzelés után le kell csavarni a fegyver csövét, kipiszkálni a töltényhüvelyt és új lőszert tenni bele. A készítő annyira magabiztos, hogy az egyik videóban ő maga veszi kézbe a fegyvert, és süti el néhányszor – ellentétben az ilyenkor szokásos tesztelési módszerekkel, amikor a rögzített fegyver ravaszát damillal húzzák meg, ha esetleg felrobbanna vagy széthasadna, ne okozzon sérülést a lövésznek.

Fully 3D Printed Rifle The Grizzly 2.0 Successful Firing Test

A Grizzly 2.0 tervezője azt ígéri, még néhány sikeres teszt után, ha meggyőződött róla, hogy a fegyver biztonságosan használható, feltölti az internetre és szabadon elérhetővé teszi a tervrajzokat. Magyarországon 3d printerrel fegyvert nyomtatni illegális, már azért is három év börtönt kaphat az ember, ha ilyesmire tesz előkészületeket.

Fully 3D Printed Rifle The Grizzly 2.0 10 Shots

Rovatok