Index Vakbarát Hírportál

Hatost ír nyolcas helyett egy fénymásoló

2013. augusztus 7., szerda 15:12

Bizonyos Xerox fénymásolók érdekes és veszélyes hibájára hívta fel a figyelmet egy német szakember. David Kriesel észrevette ugyanis, hogy eltérés van egy tervrajz eredeti és fénymásolt változatán, megváltozott néhány méret számértéke.

Miután a jelenséget mások is reprodukálták, Kriesel alaposabban megvizsgálta a dolgot, és kiderült, hogy a hiba a fénymásoló képtömörítési algoritmusában van. A gép egyszerűen rosszul képezi le egyes pixelcsoportok helyét azután, hogy lecsökkenti az eredeti beolvasás méretét, ám ezzel akár számjegyek is változhatnak.

A Xerox egyelőre nem adott ki javítást, de cég BBC-nek nyilatkozó szóvivője elmondta: már dolgoznak az ügyön. A megváltozott karakterek komoly veszélyt jelentenek, hiszen a másolat első ránézésre megegyezik az eredetivel, és csak közelebbi vizsgálat, vagy a véletlen segít kideríteni, hogy egy-egy hatosból nyolcas lett, vagy épp fordítva.

A problémás Jbig2 nevű tömörítési eljárás az eddigi eredmények alapján a Xerox Workcentre 7535-ös és 7556-os típusainál hozza elő a hibákat. A Jbig2 a leírás alapján veszteségmentes konverzióra is képes, azonban a Xerox gépei ezek szerint nem ezt használják.

Rovatok