no

Index Vakbarát Hírportál

Újjászületik a legendás magyar objektív

2013. augusztus 7., szerda 20:34

Egy hagyományos, analóg gépekkel foglalkozó bécsi cég, a Lomography jóvoltából újra gyártják majd a fotográfia egyik klasszikus eszközét, Petzval József 1840-es objektívjét – hívja fel a figyelmet a vizuális technológiával foglalkozó Printscreen.hu. A 19. századi fényképészet legfontosabb portréobjektívje a maga korában forradalmasította a fotográfiát.

A matematikus, akinek a fénytan és az optika területén is meghatározó volt a tevékenysége, rendkívül hamar, Louis Dagerre találmányának 1839-es megjelenése után alig egy évvel megalkotta saját objektívjét. Az új eszköz a több perces exponálási időt a másodperc tört részére rövidítette le, lehetővé téve a fotográfia további fejlődését, de az új technika piaci sikerét is. Találmánya különösen műtermi portrék készítésénél volt egészen a századfordulóig a legelterjedtebb eszköz, de jellegzetes képi világát (a kép közepe nagyon éles, a szélek életlenek) a mai napig sokan szeretik.

Most az analóg kamerákkal foglalkozó Lomography Petzval találmányát a mai gépek igényeinek megfelelően fejleszti tovább, úgy, hogy közben hagyományos erényei is megmaradjanak. Terveik szerint az eredetihez hasonlóan sárgarézből készített objektív a ma elterjedt analóg és digitális kisformátumú fényképezőgépekkel is működni fog és akár rövidfilmeket is lehet majd készíteni a segítségével.

Az objektívet 2014 februárjában akarják piacra dobni, árát most 500 euróra teszik. Az orosz Zenit gyártóval közös projekt megvalósításához az osztrák cég a Kickstarteren gyűjt adományokat. Eredetileg 100 ezer dollárt szerettek volna összegyűjteni, de néhány hét után már több mint 1 milliónál tartanak. Üzleti szempontból hasonlóan ügyes akció az eredeti feltalálónak valószínűleg nem jutott volna eszébe: Petzval a saját szabadalmait sem védette le.

Rovatok