Index Vakbarát Hírportál

Már készül a Surface 2

2013. augusztus 9., péntek 15:37

Bár a Microsoft utóbbi pár évének legcsúnyább bukását könyvelhette el a Surface tablettel, a cég nem adja fel, és már tervezi a tablet 2014-ben megjelenő új kiadásait. A pletykák eddig arról szóltak, hogy az Intel vagy a Qualcomm processzora köré fog épülni a sima Surface RT és a drágább Pro modell jövőre esedékes új változata, most azonban az Nvidia vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang egy interjúban leleplezte, hogy az ő cége adja majd az új Microsoft-táblagépek központi processzorát. A mostani Surface-ekben is van Nvidia csip, de a központi processzor az RT-nél ARM-alapú, a Pro-nál az Intel gyártja.

A gigászi, a pletykák szerint több százmillió dolláros reklámhadjárattal elindított Surface csúnyán elhasalt a piacon, az iPad pozíciót nem tudta megrengetni, akkor sem, amikor a múlt hónapban a Microsoft pár héten belül egy 150 és egy újabb 100 dolláros árcsökkentést jelentett be. A cég a pénzügyi jelentésében 900 millió dolláros veszteséget írt le a Surface várakozástól elmaradó eladásai miatt, maga Steve Ballmer vezérigazgató is azt mondta, nagy csalódás a táblagép.

A Microsoft üzletpolitikáját ismerve nem olyan nagy meglepetés, hogy a bukás után is ütik tovább a vasat, a cég több termékénél esett már meg, hogy több generációra volt szüksége ahhoz, hogy igazán megvesse a lábát egy piacon, és utolérje a konkurenseket. Az első Xbox például csúnyán kikapott eladási adatokban a vetélytárs Playstation 2-től, de az utód már fel tudott nőni a következő generációban a Sony konzolja mellé. Az Internet Explorernek a böngészők piacán csak a 3-as változata tudott teret nyerni az akkori piacvezető Netscape mellett, aztán a hatos verziónak már 90 százalék feletti volt a részesedése 2001 és 2005 között.

Rovatok