Index Vakbarát Hírportál

A Wikipedia nem fekszik le Kínának

2013. augusztus 12., hétfő 11:12

Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója kijelentette, hogy inkább nem lesz jelen az oldal Kínában, minthogy lefeküdjenek a cenzúrának. Az online enciklopédia mindenféle kormányzati beavatkozási kísérletnek ellenáll, nem korlátozza az információt, mert alapvető emberi jognak tartja a tudáshoz való hozzáférést és a tanulást.

Kína június eleje óta blokkolja a Wikipedia tartalmát, legalábbis a titkosított változatot, aminek az a célja, hogy a szűrők ne találják meg benne a keresett kulcsszavakat. Itt a felhasználók korlátozás nélkül elérhetnek bármilyen szócikket.

A kínai tűzfal azonban egy nem titkosított változatot kínál a kínaiaknak, ahol blokkolják a politikailag érzékeny tartalmat és egyes szavakat is szűrnek. Kína a Tienanmen téri események évfordulójára készülődve akadályozza az enciklopédia elérését.

Internetes aktivisták azt szeretnék elérni, hogy a Wikipedia a titkosított változatot tegye alappá, hogy mások ne tudják szűrni a tartalmat, illetve követni a felhasználók tevékenységét. Ezzel a lépéssel a kínai kormánynak döntést kellene hoznia, vagy teljes egészében engedi, vagy teljesen betiltja a Wikipedia használatát.

Jimmy Walesnek tetszik az ötlet, de jelenleg nincs meg a technikai háttér a Wikipediánál, hogy ezt meglépjék. Kína nem először blokkolja a Wikipediát, 2005 és 2007 között már korlátozta a titkosított változat elérését.

Rovatok